Opravia chátrajúci komplex Figaro, bude tam centrum Arta

Dlho nepoužívané budovy v centre chce skupina Piešťancov zmeniť na umelecké ateliéry a zdieľané pracovné priestory. Majú podporu župy. Krajskí poslanci na výjazdovom rokovaní v Piešťanoch súhlasili s premenou bývalého Figara na kultúrno – kreatívne centrum Arta.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vlastní komplex budov na Kollárovej a Teplickej ulici, kde do roku 2011 sídlila Stredná odborná škola technická Piešťany.

Názov centra, ktoré tam má do konca roka 2020 vzniknúť, odkazuje na firmu Arta – Považská továreň na čokoládu a cukrovinky, ktorá na tomto mieste fungovala v medzivojnovom období. Po znárodnení v roku 1948 prešla pod správu národného podniku Figaro Trnava.

„Názov Arta sme si nevymysleli, ale je historicky daný,“ vysvetlil jeden z iniciátorov obnovy bývalého Figara Pavol Pilař a dodal: „Našim cieľom je vytvoriť kultúrno – kreatívne centrum po vzore centier, ktoré už na Slovensku máme. Pomáha nám s tým Nadácia Cvernovka.“

Župní poslanci iniciatívu privítali. Náklady spojené s udržiavaním nepoužívaných budov sú podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča 35-tisíc eur ročne. Kraj sa opakovane pokúšal bývalé Figaro predať. Záujemcovia však neponúkli ani cenu odhadovanú znalcom.

Po včerajšom súhlase poslancov začne príprava zmluvy, ktorú by TTSK a iniciatíva Arta mali podpísať v septembri. Na základe nej vznikne nezisková organizácia, v ktorej bude mať župa kontrolné a členovia iniciatívy Arta výkonné kompetencie.

Komplex má 1 163 metrov prenajímateľnej plochy, pričom odhad investičných nákladov je 400- až 600-tisíc eur. Nutná rekonštrukcia bude financovaná z úveru.

„Kreatívne centrum sa vie uživiť aj samo, ale potrebuje kritickú masu ľudí, ktorí tam chcú pôsobiť. Potenciál tam určite je a môže to fungovať, už aj preto, že Trnavský samosprávny kraj berie tento projekt za svoj,“ podelil sa o skúsenosti Boris Meluš z Nadácie Cvernovka.

Podľa Dominiky Rusnákovej z iniciatívy Arta je takýchto ľudí v Piešťanoch dosť, ale často odchádzajú do Bratislavy alebo zahraničia, kde hľadajú priestor pre svoju tvorbu: „Boli by sme radi, keby zostali a nemuseli sa sťahovať. Zároveň chceme vytvoriť centrum, ktoré bude združovať nápady, podporovať vzdelávanie a kvalitný kultúrny program.“

Za Artou stojí aj zakladateľ pražiarne Concept Peter Dvorský: „Beriem to ako niečo, čo chcem vrátiť späť komunite, mestu a širšiemu regiónu. Budeme radi participovať na činnostiach, ktoré budú v našich silách – ekonomicky, manuálnou prácou know how. Dáme tomu všetko, čo bude v našich silách.“

Okrem iných prišiel tento projekt na zasadnutie krajského zastupiteľstva podporiť spolumajiteľ bezobalového obchodu Onakô Adam Raksányi, ktorý tam plánuje zriadiť Zero Waste Centrum.

Pridala sa aj fotografka Kata Sedlak: „V tomto meste chýba priestor, kde sa môžeme stretávať a vytvárať spoločné projekty. Chcela by som prispieť odovzdávaním vedomostí mladším a deťom.“

Bývalé Figaro susedí s budovou Základnej umeleckej školy, ktorá bojuje s nedostatkom priestorov a pred pár rokmi sa hovorilo o jej možnom rozšírení. Zriaďovateľom ZUŠ je mesto. „Budem rád, keď sa ľudia z tohto projektu predstavia mestskému zastupiteľstvu. Na možnosti ďalšej spolupráce sa treba pozrieť, všetko je v začiatkoch,“ povedal primátor Peter Jančovič.

Iniciátori oživenia Figara už na toto leto plánujú kultúrno-spoločenské aktivity i brigády. Po podpise zmluvy bude nasledovať žiadosť o úver aj o stavebné povolenie. Predpokladaný termín oficiálneho otvorenia je koniec budúceho roka.

Text: Martin Palkovič Foto: D. Rusnáková (1.), M. Palkovič (2., 3.)