Odíde ďalšia poslankyňa? Zita Bruncková chce byť kontrolórkou

Na zákonitosť a hospodárnosť rozhodnutí vedenia mestského úradu by mohla po novom dohliadať členka iniciatívy Spoločne pre Piešťany. Zastupiteľstvo čoskoro zvolí hlavného kontrolóra a poslankyňa Zita Bruncková sa o túto funkciu uchádza.

Bývalá riaditeľka Nemocnice A. Wintera má oproti ostatným kandidátom na post hlavného kontrolóra mesta Piešťany jednu veľkú výhodu. K iniciatíve Spoločne pre Piešťany, ktorej je Zita Bruncková členkou, sa v mestskom zastupiteľstve okrem nej hlási ešte deväť poslancov.

Voľba hlavného kontrolóra je naplánovaná na 28. februára a úspešný uchádzač musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov zastupiteľstva. Tých je spolu 21. Ak sa to žiadnemu nepodarí v prvom kole, dvaja najúspešnejší postúpia do kola druhého.

V prípade úspechu sa musí Zita Bruncková vzdať svojho miesta v zastupiteľstve. Náhradníkom v 2. volebnom obvode, kde kandidovala, je Marián Bucko, taktiež z iniciatívy Spoločne pre Piešťany.

Najsilnejší klub v zastupiteľstve preto odchodom Zity Brunckovej na mestský úrad o poslanca nepríde.

Podľa informácií, ktoré zverejnila TV Piešťany, bude o funkciu hlavného kontrolóra bojovať ďalších osem kandidátov. Je medzi nimi aj súčasný šéf oddelenia finančných služieb mestského úradu Stanislav Mikuš. Mená ďalších zatiaľ nie sú známe.

Hlavný kontrolór je zamestnanec samosprávy, ktorý vykonáva dohľad nad zákonitosťou, hospodárnosťou a efektívnosťou pri nakladaní s majetkom mesta. Kontroluje jeho príjmy a výdavky a tiež má kompetenciu kontrolovať inštitúcie zriadené samosprávou. Zastupiteľstvo ho volí na dobu 6 rokov.

Jeho základný plat je v Piešťanoch okolo 2-tisíc eur a poslanci mu môžu pridať aj zákonom stanovenú odmenu. Ak voľbu hlavného kontrolóra vyhrá Zita Bruncková, o jej odmenách budú rozhodovať jej terajší poslaneckí kolegovia.

Piešťany nemajú hlavného kontrolóra od konca decembra, kedy sa funkcie vzdal Peter Konečný. Ten bol kontrolórom od roku 2007 a v súčasnosti pôsobí na rovnakej pozícii vo Zvolene.

Text a foto: Martin Palkovič