Hlavným kontrolórom bude Martin Svorad

V opakovanom druhom kole poslanci zvolili za hlavného kontrolóra mesta Piešťany Martina Svorada. Za ním skončila poslankyňa Zita Bruncková. Zastupiteľstvo novému kontrolórovi určilo základný plat, čo je približne 2-tisíc eur.

Martin Svorad už na útvare hlavného kontrolóra v Piešťanoch pôsobil. Bolo to v rokoch 2005 až 2011. Jeho šéfom bol aj Peter Konečný, ktorý sa tejto funkcie koncom minulého roka vzdal.

Nový hlavný kontrolór vyšiel víťazne už z prvého kola voľby, keď získal desať hlasov. Spolu s ním postúpila do druhého kola aj Zita Bruncková s počtom hlasov 9. Terajší šéf finančného oddelenia mestského úradu Stanislav Mikuš mal jeden hlas, ostatní kandidáti nula.

Dvadsať členov zastupiteľstva rozhodovalo v tajnom hlasovaní – mená svojich favoritov hádzali do zabezpečenej schránky. Poslankyňa Zita Bruncková sa voľby nezúčastnila, pretože sama kandidovala.

Druhé kolo voľby sprevádzali zvláštne okolnosti – jeden z hlasovacích lístkov bol zrejme chybou volebnej komisie nesprávne označený. Toto kolo bolo preto nutné zopakovať.

Martin Svorad napokon získal 11 hlasov, čo bola nadpolovičná väčšina. Zita Bruncková mu ihneď zagratulovala.

Poslanci následne rozhodli, že mu na začiatku nepriznajú odmeny. Zastupiteľstvo má právo pridať kontrolórovi mesačne až 30 % jeho základného platu. Ten je stanovený zákonom podľa počtu obyvateľov obce alebo mesta.

Martin Svorad po svojom zvolení povedal, že chce pokračovať v práci svojho predchodcu. Termín nástupu do funkcie si dohodne s vedením radnice.

Text a foto: Martin Palkovič