Odhalili tabuľu, ktorá pripomína piešťanského rabína

Jisachar Šlomo Teichtal bol zavraždený na ceste do koncentračného tábora Mauthausen. Jeho potomkovia sa 76 rokov po jeho smrti do Piešťan vrátili, aby mu tu odhalili pamätnú tabuľu.

V parčíku za gymnáziom Pierra de Coubertina stojí od piatku 16. decembra nenápadný kameň s tabuľou, ktorá pripomína celosvetovo uznávaného rabína.

Jisachar Šlomo Teichtal pôsobil v medzivojnovom období v Piešťanoch. Zažil tu hrôzy prenasledovania židovského obyvateľstva. Videl, ako ponižujú jeho blízkych, neskôr sa skrýval v Budapešti a keď sa na Slovensko vrátil, Nacisti ho našli a odvliekli do koncentračného tábora.

Vnuk, ktorý nosí jeho meno, holokaust prežil a pri príležitosti svojich 70. narodenín prišiel spolu s rodinou do Piešťan: „Ďakujem svojim deťom za tento neuveriteľný dar k sedemdesiatke. Je to úžasný pocit, byť tu s vami,“ povedal pri odhalení pamätnej tabule venovanej svojmu starému otcovi a dodal, že počas 2. svetovej vojny ľudia strácali nádej. Jeho dedo však hovoril, že svetlo sa vráti a nastane žiarivá budúcnosť.

Dôkazom toho, že mal bývalý piešťanský rabín pravdu, je podľa jeho potomkov aj fakt, že po 76 rokoch mohli osadiť pamätnú tabuľu. Je na mieste, blízko ktorého kedysi stála synagóga.

Zároveň ocenili ústretový prístup vedenia radnice aj Zeva Stiefela, ktorý je rabínom židovskej komunity v Piešťanoch.

Text a foto: Martin Palkovič