Pri vianočnom stromčeku rozsvietili chanukový svietnik

Piešťany sú jedným z mála slovenských miest, kde si ľudia verejne pripomínajú židovský sviatok Chanuka – slávnosť svetiel. Deväťramenný svietnik stojí na Kúpeľnom ostrove, blízko vianočného stromčeka.

Chanuka a Vianoce majú k sebe blízko, tento rok sa dokonca z časti kryjú. Židovský sviatok svetiel začal 24. decembra po zotmení – presne v čase, keď si kresťania začínajú pripomínať narodenie Ježiša Krista.

Počas Chanuky židia na celom svete oslavujú opätovné rozsvietenie svietnika v zničenom Jeruzalemskom chráme. Napriek tomu, že oleja bol dostatok iba na jeden deň, stal sa zázrak a svietnik svietil až osem dní. Žida si túto udalosť pripomínajú tak, že každý večer počas Chanuky rozsvietia jednu sviečku.

Podľa piešťanského rabína Zeva Stiefela to symbolizuje konanie dobra: „Posolstvo Chanuky je veľmi jednoduché. Musíme vziať svetlo, ktoré je v nás, aj všetky pozitívne pocity a šíriť ich vo svete. V tejto náročnej dobe nestačí len hovoriť, že sa cítime zle, ale mali by sme pokračovať v rozširovaní dobra a láskavosti a robiť tento svet lepším.“

Na rozsvietení chanukového svietnika sa 27. decembra zúčastnilo asi 30 ľudí. Boli medzi nimi obyvatelia Piešťan, ale najmä kúpeľní hostia z Izraela, Veľkej Británie a Francúzka.

Text a foto: Martin Palkovič