AKTUALIZOVANÉ: Hákovým krížom na židovskom pomníku sa zaoberá NAKA

Jisachar Šlomo Teichtal bol zavraždený na ceste do koncentračného tábora Mauthausen. Pamätnú tabuľu, ktorá mala tohto celosvetovo uznávaného rabína pripomínať, neznámy páchateľ v noci na dnes postriekal hákovým krížom a písmenami WP. Môže ísť o trestný čin hanobenia rasy.

V parčíku za gymnáziom Pierra de Coubertina stojí od 16. decembra 2016 nenápadný kameň s tabuľou, ktorá pripomína celosvetovo uznávaného rabína.

Jisachar Šlomo Teichtal pôsobil v medzivojnovom období v Piešťanoch. Zažil tu hrôzy prenasledovania židovského obyvateľstva. Videl, ako ponižujú jeho blízkych, neskôr sa skrýval v Budapešti a keď sa na Slovensko vrátil, nacisti ho našli a odvliekli do koncentračného tábora.

Pamätnú tabuľu osadili blízko miesta, kde kedysi stála synagóga. Vnuk rabína Teichtala, ktorý ako dieťa prežil holokaust, pri tejto príležitosti povedal, že počas 2. svetovej vojny ľudia strácali nádej, ale jeho starý otec vždy tvrdil, že „svetlo sa vráti a nastane žiarivá budúcnosť.“

Postriekanie pamätnej tabule hákovým krížom môže byť vyhodnotené ako trestný čín hanobenia rasy. Prípadom sa už zaoberá mestská polícia, ktorá by ho mala postúpiť na Obvodné oddelenie Policajného zboru Piešťany.

AKTUALIZOVANÉ o 13.40 h:

Prípadom nastriekania hákového kríža na pamätnú tabuľu sa zaoberá špeciálny útvar boja proti extrémizmu, ktorý spadá pod Národnú kriminálnu agentúru. Policajní odborníci sa okolo poludnia snažili zaistiť na mieste činu stopy. Našli tam napríklad vrchnák od spreju, ktorým bol pomník zrejme postriekaný.

Na miesto prišli aj zástupcovia židovskej komunity. Rabín Zev Stiefel povedal, že za desať rokov jeho pôsobenia v Piešťanoch, sa nič podobné nestalo. Ľudí vyzval, aby polícii poskytli informácie, vedúci k nájdeniu páchateľa.

Po odchode kriminalistov pamätník vyčistili zamestnanci Služieb mesta Piešťany. Podľa informácií z mestského úradu polícia vyšetruje tento prípad ako zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Martin Wäldl z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru SR pre zpiešťan.sk uviedol: „Môžeme potvrdiť, že prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru ako trestný čin extrémizmu. Vzhľadom na prebiehajúce úkony sa k veci nebudeme bližšie vyjadrovať.“


Jisachar Šlomo Teichtal sa narodil v roku 1885 a od roku 1921 pôsobil ako rabín v Piešťanoch. Zostal tu aj po roku 1938, keď začalo prenasledovanie židovského obyvateľstva. V roku 1942 sa mu podarilo utiecť do Budapešti, kde dokončil svoju knihu Eim HaBanim Semeicha (Radostná matka detí). V nej prezentuje názor, že židovský národ môže dospieť k vykúpeniu iba v prípade zjednotenia a návratu do Izraela.

To bolo v rozpore s ortodoxným učením a Jisachar Šlomo Teichtal bol jedným z mála európskych rabínov, ktorí túto myšlienku presadzovali. Robil to zrejme aj na základe hrôz, ktoré zažil počas deportácií židovských obyvateľov z Piešťan.

V roku 1944 sa rabín Teichtal vrátil späť na Slovensko v domnienke, že tu bude bezpečnejšie. Nacisti ho však spolu s rodinou deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Zahynul krátko pred koncom vojny vo vlaku, ktorý smeroval do Mauthausenu.


Text, foto a video: Martin Palkovič