Od soboty len na nákup, do práce, k lekárovi alebo so psom

Obyvatelia Slovenska sa musia pripraviť na zákaz vychádzania, ktorý začne platiť v sobotu 24. októbra. V piešťanskom regióne, rovnako ako na väčšine územia krajiny, bude možné vybaviť niektoré nevyhnutné veci bez testu na ochorenie covid-19.

PCR alebo antigénový test budú potrebovať obyvatelia okresov, ktoré sú ochorením covid-19 najviac postihnuté (Orava a Bardejov). Pre Piešťany to neplatí, ľudia budú môcť v našom regióne od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra vychádzať za nevyhnutnými povinnosťami aj bez toho, aby sa preukázali negatívnym výsledkom testu na covid-19.

K nevyhnutnostiam, kvôli ktorým je vychádzanie povolené, patria nákupy v najbližších potravinách a návštevy lekára alebo lekárne. Výnimka zo zákazu vychádzania bude platiť aj v prípade starostlivosti o blízku osobu, venčenie zvierat do 100 metrov od bydliska, pri ceste do zamestnania alebo pri sprevádzaní dieťaťa do školy. Taktiež bude možné ísť na poštu, do banky, autoservisu a na čerpaciu stanicu a do prírody, ale iba vo svojom okrese a mimo intravilánu obce.

Od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra budú uzatvorené všetky školy s výnimkou detských jaslí, materských škôl a prvého stupňa základných škôl.

Cieľom je obmedzenie mobility, pretože druhá vlna pandémie ochorenia covid-19 na Slovensku stále silnie.

V dňoch 30. októbra až 1. novembra sa aj v okrese Piešťany uskutoční prvé kolo celoplošného testovania. Po ňom bude opäť platiť zákaz vychádzania a slobodný pohyb bude obmedzený. Na väčšinu vyššie spomínaných výnimiek bude nutné mať test s negatívnym výsledkom. Bez neho sa nebude dať ísť ani do práce, odprevadiť dieťa do školy alebo sa pohybovať po prírode v okrese bydliska.

Podrobnosti o priebehu celoplošného testovania v piešťanskom regióne zatiaľ nie sú známe. Isté je, že prvé kolo prebehne 30. októbra až 1. novembra a druhé 6. až 8. novembra. Ministerstvo obrany, ktoré testovanie zabezpečuje, už ale informovalo, že sa v súvislosti s ním mení termín jesenných prázdnin. Tie sa posúvajú na 30. októbra a žiaci budú mať voľné dni aj 2., 6. a 9. novembra – teda vždy v piatok a v pondelok po celoplošnom testovaní.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič