Obrovské nákladné lietadlo pristálo hladko napriek hmle

Stroj Il-76 je na hranici možností, ale ďaka technológiám, ktoré piešťanské letisko má, bolo dnešné pristátie v hustej hmle bez akýchkoľvek problémov. Cargo let smeroval z Kandaháru a podobné lety sa možno budú opakovať.

Dnešné hladké pristátie nákladného lietadla IL-76 je pre Letisko Piešťany nádejou. „Ak bude zákazník spokojný s tým, ako všetko vybavíme, a letecká spoločnosť bude konštatovať, že letisko je plne schopné prijímať takéto lietadlá, bude podobných letov viac. Po dnešnom dni som optimistický,“ povedal riaditeľ Letiska Piešťany, a. s. František Varga.

Nákladný stroj Iliušin Il-76 bieloruskej spoločnosti Ruby Star priletelo do Piešťan z afganského Kandaháru s bližšie nešpecifikovaným tovarom. V Piešťanoch bola v čase jeho pristátia hustá hmla. Zvedavci, ktorí sa na to prišli pozrieť k bráne letiska, boli sklamaní. Pilotom však počasie nespôsobilo ani najmenšie problémy.

„Podmienky boli dostatočné na to, aby tento typ lietadla mohol pristáť. Som veľmi rád, že letisko Piešťany je tak vybavené rádionavigačnými zariadeniami, že umožňujú pristávať podobným lietadlám aj za takýchto poveternostných podmienok,“ konštatoval František Varga.

Podobný stroj tu pristál pred desiatimi alebo jedenástimi rokmi. Podľa neoficiálnych informácií zhodil niekoľko škridiel na jednom z domov blízko letiska. To už pri súčasných technológiách nehrozí, ubezpečuje riaditeľ letiska.

Iliušin Il-76 je najväčším typom dopravného lietadla, ktoré môže v Piešťanoch pristáť. Letisko by mohlo prijať aj väčší stroj, ale ten by už nemohol plne naložený odletieť.

„Nemá zmysel, aby lietadlo odlietalo, ak nemôže byť plne naložené nákladom. Tento typ je hraničný z hľadiska obchodnej využiteľnosti,“ uzavrel František Varga.

DOPLNENÉ 16. februára o 16.40 h: Podľa neoficiálnych informácií mali byť na palube lietadla bojové vrtuľníky Mi-17 alebo ich súčasti.

Tender servisnej agentúry NATO na opravu týchto strojov vyhrala minulý rok spoločnosť Letecké opravovne Trenčín. Hospodárske noviny vtedy informovali, že hodnota zákazky môže dosiahnuť až 110 mil. eur.

V Trenčíne má byť opravených 10 až 36 vrtuľníkov ruskej výroby. Piešťanské letisko je v zlej finančnej situácii. Táto zákazka by mu preto mohla nepriamo pomôcť.

Titulné video: Pavol Jurák