Ohlásili letecké spojenie Tel Avivu s Piešťanmi

Trnavský kraj láka dovolenkárov z Izraela. Sú medzi nimi klienti kúpeľov, ale aj rodiny s deťmi a mladí ľudia hľadajúci nové dobrodružstvá. Celoročná snaha presadiť sa na izraelskom trhu vyústila do podpísania memoranda o spolupráci. Piešťanské letisko je vďaka tomu bližšie k zavedeniu leteckého spojenia s Tel Avivom.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj, Trnavský samosprávny kraj, Letisko Piešťany a izraelský touroperátor Overseas travel Ltd. budú spolupracovať pri propagácii a predaji destinácie Trnavský kraj zážitkov na izraelskom trhu. Zástupcovia týchto subjektov podpísali začiatkom januára 2023 memorandum o spolupráci, ktoré predpokladá aj zapojenie ďalších destinačných partnerov zo Slovenska a Izraela. Cieľom spoločných aktivít je využívať potenciál medzinárodného letiska v Piešťanoch a zaviesť priame letecké spojenie s Tel Avivom už počas tohtoročnej letnej sezóny. Podrobnosti o letoch budú zverejnené čoskoro. Lety budú slávnostne uvedené na veľtrhu cestovného ruchu IMTM 2023 v Tel Avive vo februári tohto roka v rámci prezentácie destinácií Trnavský kraj a Slovensko pripravenej v spolupráci so Slovakia Travel.

„Letisko Piešťany sme v uplynulých rokoch rozlietali a začalo plnohodnotne slúžiť predovšetkým slovenským dovolenkárom smerujúcim do Turecka a Egypta. Vďaka viacerým investíciám je pripravené aj vybavovanie zahraničných turistov, ktorí smerujú do nášho regiónu. Vďaka cielenému úsiliu sme nadviazali spoluprácu s izraelským partnerom. Už túto letnú sezónu plánujeme zaviesť priamu linku medzi Piešťanmi a Tel Avivom,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že zavedenie linky už v roku 2020 znemožnila pandémia ochorenia Covid-19.

Ešte pred ňou mali návštevníci z Izraela značný podiel na počte prenocovaní v Trnavskom kraji. Aj preto hneď po uvoľnení opatrení zamierili zástupcovia KOCR Trnavský kraj, Letiska Piešťany a Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, ako jediní zo Slovenska, na veľtrh IMTM 2022, ktorý sa konal koncom marca v Tel Avive.

Následne sa v Slovenskom inštitúte v Jeruzaleme uskutočnil workshop pre cestovné kancelárie, touroperátorov a médiá s názvom Experience Trnava Region. Na začiatku letných prázdnin usporiadala KOCR Trnavský kraj výlet oboznamujúci zástupcov cestovných kancelárií s destináciou (FAM Trip). Koncom augusta takúto zážitkovú cestu po všetkých regiónoch Trnavského kraja absolvovali aj izraelskí novinári a influenceri.

„Na Slovensko lákajú obyvateľov Izraela liečebné účinky termálnych prameňov. Mnohí do strednej Európy prichádzajú hľadať svoje korene. Mladým cestovateľom imponuje povesť Trnavského kraja ako zaujímavej, zatiaľ neobjavenej destinácie,“ doplnil Pini Krainer z Overseas travel Ltd.

„Piešťanské letisko prešlo prísnym bezpečnostným auditom. Izraelskí partneri, ktorí letisko navštívili, ocenili možnosť rýchleho vybavenia cestujúcich. Je to komfort, aký mnohé iné medzinárodné letiská cestujúcim z mimoschengenských krajín nemôžu ponúknuť,“ vysvetlil Bohumil Klečák, výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Letisko Piešťany.

Pred pandémiou patrili počtom prenocovaní obyvatelia Izraela k najčastejším zahraničným návštevníkom Trnavského kraja. V roku 2019 mali podiel na počte prenocovaní 7 %. Po turistoch z Českej republiky a Nemecka im patrila tretia priečka. Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky ich do Trnavského kraja v roku pred pandémiou prišlo 4.181 a strávili tu 51.352 nocí. Kvôli celosvetovému útlmu cestovného ruchu, ktorý súvisel s opatreniami proti ochoreniu Covid-19, počet návštevníkov z Izraela rapídne klesol na 194 v roku 2020 a 558 v roku 2021. Oživenie prišlo až s rokom 2022, keď v období od januára do októbra zavítalo do Trnavského kraja 2.497 návštevníkov z Izraela, ktorí tu strávili 29.869 nocí.

Zdroj: Tlačová správa KOCR Trnavský kraj