Letisko potrebuje peniaze okamžite. Pomôže mesto Piešťany?

Spoločnosti Letisko Piešťany sa finančné prostriedky minú koncom februára. Člen predstavenstva poslal primátorovi list, v ktorom píše, že pomôcť by malo mesto Piešťany. Rozhodnutie bude na poslancoch.

Akú sumu by mala samospráva uvoľniť na dočasnú záchranu letiska, nie je známe. V liste primátorovi Milošovi Tamajkovi ju člen predstavenstva Juraj Štaffa nekonkretizoval. Nie je uvedená ani v návrhu na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, ktorý svojim kolegom rozposlal poslanec Petr Veverka (Spoločne pre Piešťany).

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš včera pre TV Piešťany povedal, že mesačné náklady na udržanie prevádzky sú okolo 50-tisíc eur.

Zastupiteľstvo by sa malo stretnúť 24. februára, krátko predtým, než sa spoločnosti Letisko Piešťany minie hotovosť. S návrhom na mimoriadne rokovanie musí súhlasiť tretina poslancov.
Jedným z bodov programu je schválenie finančnej podpory pre letisko.

Primátor Miloš Tamajka takúto možnosť pripustil. Koncom januára povedal, že ak príde zo strany letiska takáto požiadavka, zvolá poslancov. Rozhodnutie bude na nich. Zmenu rozpočtu by však mali prerokovať aj komisie mestského zastupiteľstva.

Poslanec Petr Veverka zároveň navrhuje zaradiť do programu aj vytvorenie komisie pre leteckú infraštruktúru a cestovný ruch. Tá má spolupracovať s Trnavským samosprávnym krajom a ministerstvom dopravy.

Jeho posledným návrhom je prerokovať možnosť doplnenia členov dozornej rady a predstavenstva o nominantov mesta. Z poslancov je v dozornej rade Remo Cicutto, v predstavenstve Piešťany svojho človeka nemajú.

Zastupiteľstvo ešte v roku 2015 nominovalo do týchto orgánov Mareka Drábika a Michala Hyneka. Ostatní akcionári – Trnavský samosprávny kraj a ministerstvo dopravy sa pri hlasovaní o týchto menách zdržali.

Letisku Piešťany hrozila likvidácia už v novembri minulého roka. Na poslednú chvíľu sa však ozval investor a začali rokovania. Konkrétny výsledok zatiaľ nie je známy.

Na mimoriadnom valnom zhromaždení koncom januára akcionári poverili predstavenstvo, aby v najbližších mesiacoch predložilo plán ďalšej existencie spoločnosti.

Zároveň upozornili, že finančné prostriedky na bežné fungovanie má Letisko Piešťany iba do konca februára.

Text a foto: Martin Palkovič