Obchody v nedeľu zatvoria, seniori budú mať vyhradené otváracie hodiny

Väčšina maloobchodných prevádzok, ktoré môžu byť aktuálne zákazníkom k dispozícii sedem dní v týždni, musí v nedeľu zostať pre verejnosť zatvorená. Týka sa to potravín, drogérií aj trafík. Voľný deň ma slúžiť na dezinfekciu priestorov a oddych zamestnancov.

Ide o jedno z najnovších opatrení, ktoré prijala vláda na základe odporúčania Ústredného krízového štábu SR. Toto aj ďalšie novinky v boji proti pandémii nového koronavírusu dnes oznámil premiér Igor Matovič.

Menoval potraviny, drogérie, trafiky, predajne pečiva, ovocia a zeleniny, mäsa, ale aj krmiva pre domáce zvieratá.

„Tieto predajne budú zatvorené za účelom sanitárneho dňa vždy v nedeľu, aby bol priestor aj na oddych zamestnancov, ktorí sú v maximálnom strese a zabezpečujú služby pre všetkých,“ povedal predseda vlády.

Ďalej informoval, že štát zjednotí otváracie hodiny vo všetkých obchodoch pre ľudí nad 65 rokov. Bude to každý deň okrem nedele od 9.00 do 12.00 h. Kedy tieto opatrenia začnú platiť, zatiaľ nie je jasné.

Vláda tiež študentom dočasne ruší cestovanie zdarma vo vlakoch a vyzýva dôchodcov, aby túto výhodu prestali zbytočne využívať aj oni. Hromadnou dopravou by mali seniori cestovať iba v najnevyhnutnejších prípadoch. Počas pandémie nového koronavírusu sú totiž najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva.

Ľudia budú musieť po novom nosiť rúško všade mimo svojho bydliska – teda na úradoch, uliciach aj v obchodoch. V radoch budú musieť dodržiavať odstup minimálne jeden meter.

RTVS má na základe žiadosti vlády zabezpečiť každodenný prenos bohoslužieb, vždy o 18.00 h, aj vzdelávacích programov pre deti.

V utorok 24. marca ráno bolo na Slovensku 203 ľudí, u ktorých potvrdili nákazu novým koronavírusom. V pondelok pribudlo 19 nových prípadov.

Text: Martin Palkovič Ilustračné foto: Archív zpiešťan.sk