O použití 20-tisíc eur z mestského rozpočtu rozhodnú ľudia

Obyvatelia Piešťan môžu tento rok prvý raz priamo ovplyvniť, na čo bude použitá malá čast peňazí, s ktorými hospodári samospráva. Projekty treba predložiť do 27. mája.

Čiastka, ktorú vedenie mesta vyhradilo na to, aby o nej rozhodli občania, predstavuje menej než 1 promile mestského rozpočtu. Piešťany tento rok počítajú so sumou 22 235 000 eur na strane príjmov. Participatívny rozpočet je 20-tisíc eur.

O použití týchto prostriedkov rozhodnú ľudia. Ide o proces priamej demokracie – kompetencie občanov nekončia pri voľbách, ale môžu aj priamo ovplyvňovať niektoré priority mesta. Radnica uvíta nápady zo všetkých oblastí, ktoré sú v jej kompetencii. Môže ísť napríklad o zlepšovanie verejných priestorov alebo podporu školstva, športu a kultúry.

Participatívny rozpočet má päť fáz. V prvej predkladatelia, ktorými môžu byť všetci obyvatelia Piešťan starší ako 16 rokov, navrhnú projekty. Tie sú rozdelené na dve skupiny – malé (do 2 000 eur) a veľké (do 5 000 eur). Nasleduje ich hodnotenie zo strany úradníkov a potom internetové hlasovanie. Víťazné projekty spolu v hodnote 20-tisíc eur primátor predloží zastupiteľstvu, aby ich zaradilo do investičných zámerov mestského rozpočtu.

Participatívny rozpočet v minulosti zaviedla Bratislava. Tento rok ho majú prvýkrát aj v Trnave, kde na tento účel vyhradili rovnakú sumu ako v Piešťanoch. O použití 20-tisíc eur rozhodujú občania aj v Banskej Bystrici.

AKTUALIZOVANÉ O 13.30 h: Podľa posledných informácií z mestského úradu sa môžu ešte termíny podávania projektov meniť.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič