Nový riaditeľ nemocnice chce zostať primárom ortopédie

Lekár a doterajší námestník riaditeľky bol po odvolaní Márie Domčekovej zvolený do funkcie štatutára Nemocnice Alexandra Wintera. V Piešťanoch pôsobí necelý rok. Výberové konanie na tento post podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva nebude.

cm DME

Štefana Kóňu zvolila šesťčlenná správna rada štyrmi hlasmi nominantov rezortu. Zástupcovia zamestnancov nehlasovali. Podľa Alana Suchánka nemocnica aktuálne potrebuje na svojom čele krízového manažéra.

„Je to jeho osobný názor“, reaguje Štefan Kóňa a hovorí, že na ortopedickom oddelení zvýšil operatívu o sto percent: „Primár je svojim spôsobom tiež manažér. Musí ukazovať smer svojho oddelenia. Nekomentujem prečo si ma správna rada vybrala, akceptujem to.“

Zápis jeho predchodkyne do registra neziskových organizácií napadla prokuratúra. Dôvodom bol počet členov správnej rady. Rezort zdravotníctva v nej mal vtedy aj teraz štyroch zástupcov. „Je to vec ministerstva,“ hovorí nový riaditeľ.

„Doteraz žiadny príslušný orgán nevyslovil priamo výrokom svojho právoplatného rozhodnutia nezákonnosť kreovania správnej rady. Ani v samotnom konaní o zápise JUDr. Domčekovej nebolo zatiaľ definitívne právoplatne rozhodnuté,“ odpovedal na otázku ohľadom zákonnosti voľby Štefana Kóňu hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. S odvolaním na zákon o výkone verejnej funkcie dodal, že výberové konanie na tutú funkciu realizované nebude.

Nový riaditeľ chce zostať primárom ortopedického oddelenia. „Nemám rád ľudí, ktorí frflú, že majú veľa roboty. Ja nefrflem, ale robím,“ odpovedal na otázku, či sa to dá stíhať. „Pre mňa je dôležité, aby sme liečili ľudí. Preto som sem prišiel z Nitry.“

Dodal, že na ortopédii začali počas jeho pôsobenia robiť nové výkony a chce, aby podobným smerom išli aj ďalšie oddelenia.

Verejné obstarávanie nového CT prístroja, ktoré stálo funkciu jeho predchodkyňu, odmietol podrobnejšie komentovať. „Sú to kauzy pre ľudí, ktorí si chcú získať nejaké hlasy v budúcich voľbách.“

V Piešťanoch sa doteraz nenaplnil sľub ministra Viliama Čisláka, že v správnych radách nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami, budú mať svojich zástupcov samosprávy. „Do funkcie predsedu a členov správnej rady v Nemocnici Alexandra Wintera n. o. v Piešťanoch boli vymenovaní štátni zamestnanci Ministerstva zdravotníctva SR najmä za účelom  informovanosti o prebiehajúcom procese šetrenia verejného obstarávania Multidetektorového počítačového tomografu,“ uzavrel hovorca rezortu Peter Bubla.

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia