Nové opatrenia: Predaj kaprov je povolený, kapacitu kostolov obmedzili

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok zverejnil vyhlášky, ktoré upresňujú protiepidemické opatrenia počas vianočných sviatkov. Od soboty 19. decembra musia byť zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby, platí však viacero výnimiek.

Fungovať môžu potraviny, drogérie, lekárne, trafiky, predajne krmiva pre zvieratá, veterinárne ambulancie, očné optiky, výdajné miesta internetových obchodov, autoservisy a servisy bicyklov aj výpočtovej techniky, prevádzky telekomunikačných operátorov, čerpacie stanice, pošty, banky, poisťovne, pohrebné služby aj taxi služby.

Exteriérový predaj živých rýb a vianočných stromčekov bude aj naďalej povolený.

Môžu sa tiež konať bohoslužby, ale počet účastníkov sa kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii zníži na 25 % kapacity miest na sedenie v kostoloch. „V praxi to znamená, že každá druhá lavica v kostole zostane prázdna, a v rámci obsadených lavíc bude medzi sediacimi vždy jedno miesto voľné,“ informovala Konferencii biskupov Slovenska.

Aj naďalej, ale bez divákov, sa môžu konať športové zápasy najvyšších súťaží (hokej, futbal, basketbal, volejbal, hádzaná).

Divadlá a kiná však musia byť od soboty zatvorené. Rovnako aj kúpaliská, autoškoly, fitness centrá, kaderníctva a prevádzky starostlivosti o ľudské telo. Výnimku majú liečebné procedúry v kúpeľoch vykonané na základe návrhu lekára.

Klienti hotelov a iných ubytovacích prevádzok starší ako 10 rokov sa budú musieť preukázať negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na covid-19.

SVIATOČNÝ REŽIM PREVÁDZOK A HROMADNÝCH PODUJATÍ

Radi by sme Vás upozornili na najdôležitejšie zmeny, ktoré sú účinné od…

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, December 17, 2020

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič