Nové CT je už v prevádzke, vyšetrenia budú rýchlejšie

Nemocnica Alexandra Wintera má po rokoch moderný CT prístroj. Napríklad vyšetrenie pacienta po ťažkej havárii sa vďaka nemu skráti na minúty.

Nový CT prístroj slávnostne uviedli do prevádzky dnes popoludní. Pätinu kúpnej ceny nemocnica zaplatí z vlastných prostriedkov, zbytok si požičala od Slovenskej sporiteľne. Celkovo, vrátane úrokov z úveru, bude nové CT stáť 652 969 eur. Splátky sú rozvrhnuté na 60 mesiacov.

Ide o prístroj značky Toshiba Aquilion Prime 160 s päť ročnou zárukou, ktorý umožňuje aj nové typy vyšetrení – CT antiografiu, vyšetrenie perfúzie mozgu, virtuálnu kolonoskopiu.

Podľa vedúcej rádiologickej techničky Jany Lackovičovej je jednou z výhod, že prístroj dokáže urobiť vyšetrenie celej polytraumy naraz a vo veľmi krátkom čase: „Ťažké havárie nám trvajú niekoľko minút, predtým nám havária trvala minimálne pol hodinu.“

Časovú úsporu vidí ako jednu z hlavných výhod aj riaditeľ NAW Štefan Kóňa: „Samozrejme aj kvalita vyšetrení je oveľa lepšia. Môžeme robiť diagnostiky nádorových ochorení, cievnych príhod, zlomenín. Keď sme doteraz robili 800 vyšetrení, verím tomu, že to teraz bude minimálne o dve tretiny viac. To je môj cieľ, pretože toto CT pracovisko bolo ziskové, ale verím, že s týmto prístrojom bude ešte viac.“

Staré CT sa nemocnici nepodarilo predať, ale bude slúžiť na vzdelávanie študentov na Trnavskej univerzite.

NAW realizovala nákup prostredníctvom centrálneho verejného obstarávania zabezpečovaného ministerstvom zdravotníctva. „Verím tomu, že ministerstvo bude pokračovať v takýchto verejných obstarávaniach, pretože tých prístrojov potrebujeme viac,“ uzavrel Štefan Kóňa.

Text a foto: Martin Palkovič