Niečo za niečo: Premiér Matovič predstavil uvoľnenie zákazov

Predseda vlády navrhne, aby mohli byť od stredy otvorené prevádzky s plochou do 300 m2, vonkajšie trhoviská aj športoviská. Uvoľneniu opatrení dal názov Niečo za niečo.

Štvorfázový plán uvoľnenia opatrení predstavil dnes podvečer premiér Igor Matovič. V utorok ho predloží na rokovanie Ústredného krízového štábu. Ak budú súhlasiť aj koaliční partneri, prvé uvoľnenie opatrení zamedzujúcich šíreniu ochorenia Covid-19 začne platiť v stredu 22. apríla.

Najprv majú byť otvorené obchody a prevádzky ponúkajúce služby s plochou do 300 m2. Aj naďalej bude platiť povinnosť nosiť rúško, v obchodoch bude môcť byť iba jeden človek na 25 m2 a tí, ktorí budú čakať vonku, musia mať rozostupy dva metre.

Uvoľnenie sa dotkne aj predajní automobilov (vrátane autobazárov), zariadení na dlhodobé ubytovanie, vonkajších trhovísk a športovísk, ktoré sú určené na bezkontaktné športy.

Seniori budú mať po novom vyhradený čas na nákupy vo všetkých prevádzkach od 9.00 do 11.00 okrem soboty.

Kaderníctva, vonkajšie turistické atrakcie a hotely bez wellness a spoločného stravovania by mohli byť otvorené v druhej fáze, ale iba ak nebudú stúpať počty nakazených. Druhá fáza obsahuje aj uvoľnenie zákazu bohoslužieb a to za prísnych podmienok. Premiér v tejto súvislosti spomenul pravidlo jeden človek na 25 m2.

V tretej fáze budú otvorené obchody s plochou do 1 000 m2, vonkajšie terasy, múzeá, galérie a knižnice. Štvrtá fáza zahŕňa kiná, divadlá, kúpaliská, školy, škôlky, obchodné centrá, vnútorné športoviská a hromadné podujatia.

Predpokladaný interval medzi jednotlivými fázami je dva týždne. „Ak spoločne túto skúšku zodpovednosti zvládneme, prevádzky sa budú otvárať, ak nie, budú sa spätne zatvárať,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér Igor Matovič.

 

Ďalšie podrobnosti budú známe v najbližších dňoch. „Stále sme ešte nezvíťazili a je potrebné, aby boli ľudia ostražití. Stále treba dbať na svoju ochranu a ochranu spoluobčanov,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Text: Martin Palkovič Foto: Róbert Fritz