Nežiariš – zaplatíš: Polícia vyzýva chodcov a cyklistov k používaniu reflexných prvkov

Každý deň dochádza na cestách k vážnym dopravným nehodám, neraz aj smrteľným. Ich obeťami sú často najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky, chodci.

Príčinou mnohých tragických nehôd je ich nedostatočná viditeľnosť.  Najmä v tomto období čoraz častejšie zohráva u nich svoju úlohu alkohol. Za posledné tri roky spomedzi štyroch najčastejších príčin dopravných nehôd tvoria najvyšší podiel opití chodci. Kritické mesiace sú september, október, november. Rizikové mesiace sú ešte pred nami.

Chodci musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Je dôležité prechádzať cez cestu iba na miestach na to určených a vyhýbať sa rizikovým úsekom. Reflexné prvky majú byť umiestnené na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici) – napríklad blízko ku kolenám, do úrovne pásu, na ramene. Cyklisti by si ich mali dať aj na prilbu a bicykel. Pozor – kombinácia tmavého oblečenia, nepozornosti a alkoholu môže byť smrteľná.

Odporúčania vodičom

Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Dookola opakujúce sa „je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný a podobne“ je síce klišé, ale zdá sa, že sa tým účastníci cestnej premávky ešte stále neriadia. Vodiči by preto mali:

– predvídať – zbystirť pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb,
– pripraviť sa na zimu a jazdiť opatrnejšie, dodržiavať  bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami,
– vidieť a byť videný – pri zníženej viditeľnosti použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá.

„Od začiatku tohto roka do konca septembra zaevidovala polícia v Trnavskom kraji 71 dopravných nehôd s účasťou chodca.  Z tohto počtu samotní chodci zavinili 22 dopravných nehôd, z toho 5 na priechode pre chodcov. Pri dopravných nehodách s účasťou chodca boli tri osoby usmrtené, čo je o dve viac ako v porovnateľnom období minulého roka,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Zdroj: Tlačová správa – Prezídium Policajného zboru SR