Nemocnici chýba krv B Rh pozitiv, pomôže každý darca

Leto je obdobím zvýšeného nedostatku krvi, s problémom malých zásob sa potýkajú na aj na hematologicko-transfuziologickom oddelení piešťanskej nemocnice. Darcovia môžu pomôcť každú stredu od 7.00 h.

Podľa primárky Daniely Klepancovej všeobecne klesá počet darovaní krvi. „Spôsobujú to najmä výjazdové odbery z Národnej transfúznej služby, pričom táto krv nie je určená pre pacientov  našej nemocnice.“

Mierny pokles počtu darovaní však zaznamenali aj v súvislosti s dovolenkovým obdobím. „Momentálne je  najväčší problém  s krvnou skupinou B Rh pozitiv, ale všeobecne  najčastejšie chýbajúcimi  sú negatívne krvné skupiny a 0 Rh pozitiv. Tento údaj je však iba orientačný, nakoľko v priebehu niekoľkých dní sa môže situácia dramaticky zmeniť a krvná skupina, ktorej je momentálne najviac, sa môže stať nedostatková,“ vysvetlila primárka.

Darovať krv nebolí. Väčšina z prvodarcov po dobrej skúsenosti pomáha opakovane. Muži môžu prísť až štyrikrát do roka, ženy trikrát.

Po vyplnení veľmi podrobného dotazníka odoberie lekárka vzorku. ak je v poriadku, darcovi zmerajú tlak a pri tom zisťujú detaily. Za darovanie 450 ml krvi ho čaká v nemocničnom bufete občerstvenie, ale podľa mnohých ide najmä o dobrý pocit.

„Každému, kto prejaví ochotu darovať krv na hematologicko-transfuziologickom oddelení našej nemocnice vyslovujeme úprimnú vďaku aj v mene našich pacientov,“ uzavrela Daniela Klepancová.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič

Inzercia