Nemocnica chce nové CT, to súčasné bude na predaj

Pacienti z piešťanského regiónu sa možno dočkajú nového počítačového tomografu. Po podozrivom verejnom obstarávaní, ktoré v roku 2014 otriaslo stoličkami na najvyšších miestach, by mohlo nové CT kúpené cez centrálny tender začať slúžiť už v lete.

Je potrebný úver

Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) sa zapojila do centrálneho obstarávania CT prístrojov, ktoré zabezpečuje ministerstvo zdravotníctva. Jej vedenie aktuálne rokuje o podmienkach úveru. Po schválení správnou radou nebude nič brániť nákupu nového prístroja.

Riaditeľ nemocnice Štefan Kóňa povedal, že ide o investíciu vo výške okolo 700-tisíc eur: „Rokujeme s bankami, aby nám požičali peniaze, za dobrý úrok a na dobré splácanie. Aby sa nestalo, že kúpime dobré CT s dobrým servisom v cene, ale jeho financovanie nám predraží celý nákup.“

Lepšiu vyjednávaciu pozíciu umožnil nemocnici hospodársky výsledok. Za predchádzajúci rok prvýkrát v histórii zaznamenala zisk.

Alan Suchánek nemá výhrady

Správna rada takýto spôsob nákupu nového CT jednohlasne schválila. Pre portál zpiešťan.sk to potvrdil jej člen Alan Suchánek: „Nemocnica A. Wintera potrebuje moderné, výkonné, bezporuchové CT, aby mohla robiť vyšetrenia na úrovni doby. Staré CT bolo pred pár dňami zase niekoľko dní pokazené. Hrozilo, že oprava môže stáť 20 až 30-tisíc eur, nakoniec sa podarilo opraviť ho za 2-tisíc eur. Takže bez výhrad. CT bolo potrebné kúpiť už pred rokmi.“

Pôsobenie súčasného riaditeľa vo funkcii hodnotí Alan Suchánek kladne: „Výrazne sa zlepšila ekonomická situácia nemocnice. Za rok 2016 sme sa dostali do čiernych čísel.“

Podľa jeho názoru to pomohlo udržať Nemocnicu A. Wintera v pevnej sieti nemocníc.

Piešťanské CT na predaj

Štefan Kóňa ďalej povedal, že súčasné CT je stále funkčné a nemocnica sa ho pokúsi predať. Slúžiť môže napríklad v zariadeniach, kde podobné prístroje potrebujú menej často a najmodernejšia diagnostika tam nie je nutná.

Nový počítačový tomograf by mohol pacientom z Piešťan a okolia začať slúžiť už toto leto. Za modernou a kvalitnou diagnostikou potom nebudú musieť cestovať do Trnavy alebo Trenčína.

Riaditeľ NAW tiež avizoval využitie najnovších technológií pri operáciách. Piešťanská nemocnica by podľa jeho slov chcela byť prvou na Slovensku, kde budú vymieňať kolená na základe modelov z 3D tlačiarne.

Text a foto: Martin Palkovič