Nemocnica bude testovať na Covid-19 aj samoplatcov

Pri budove piešťanskej polikliniky začne o niekoľko dní odber vzoriek na zistenie prítomnosti nového koronavírusu v ľudskom organizme. Indikovaným pacientom test preplatí poisťovňa, samoplatcov bude stáť 70 eur.

Nemocnica Alexandra Wintera finišuje so školením personálu a stavebnými úpravami priestorov, z ktorých bude odberné miesto pre potreby testovania na ochorenie Covid-19. Na tento účel vybrali bývalé pľúcne oddelenie na prízemí polikliniky. Vzorky budú odoberať aj z auta.

Riaditeľ NAW Štefan Kóňa dnes povedal, že testovanie začne v stredu 22. apríla. Prihlásiť sa môže každý, formulár nájde na web stránke nemocnice.

„Vyšetrenie je jednoduché. Ak pacient príde autom, bude tam osoba, ktorá sa ho opýta na meno, nájde si ho v zozname, dá mu poradové číslo a následne mu personál v ochrannom odeve odoberie vzorky. Prvý ster je z úst, je to trochu nepríjemné, ale dá sa to vydržať. Druhý ster je z nosa,“ vysvetlil Š. Kóňa.

Výsledok sa testovaný človek dozvie už na druhý deň. Informovať budú aj ľudí s negatívnym testom. Donedávna hygienici kontaktovali iba pacientov, u ktorých bola prítomnosť koronavírusu potvrdená.

Za priaznivého počasia budú vzorky odoberané vonku – pacient nebude musieť vystúpiť z auta, ale prísť môže aj pešo. V prípade dažďa je na odber určená chodba v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia.

Aktuálne prebiehajú stavebné úpravy, kvôli testom už nebude možné pred poliklinikou parkovať.

Dôležité je, aby pacienti prichádzali presne na čas, kedy sú objednaní. Celý odber trvá tri až päť minút. Ľudia, ktorí nepracujú s internetom, sa môžu prísť objednať priamo na miesto, ale najefektívnejšie je to cez web stránku naw.sk.

„Spočiatku začneme robiť v desaťminútových intervaloch, verím, že neskôr prejdeme na päťminútové intervaly. Denne sme schopný odobrať vzorky 50 až 70 ľuďom,“ doplnil riaditeľ piešťanskej nemocnice.

Ľudia, ktorí sa chcú dať otestovať sami, musia zaplatiť 70 eur. Indikovaní budú pacienti s príznakmi respiračného ochorenia alebo s cestovateľskou anamnézou. Ak o nutnosti vyšetriť ich na ochorenie Covid-19 rozhodne lekár, test preplatí zdravotná poisťovňa.

Text a foto: Martin Palkovič