Narodilo sa im dieťa s viacnásobným postihnutím, pomáhajú celej komunite

Rodičia, ktorým sa narodí dieťa so zdravotným znevýhodnením už nebudú musieť komplikovane zhánať informácie. Pod hlavičkou novej online poradne portálu usmevpredruhych.sk vzniká tím skúsených odborníkov, ktorí takéto rodiny budú vedieť správne nasmerovať.

„Sami sme si ako rodičia dieťaťa s raritným genetickým syndrómom prešli zložitým obdobím hľadania informácií, ktoré trvalo pár rokov. Teraz má naša Dominika päť rokov a stále sme jej nestihli všetko vykompenzovať,“ hovorí iniciátor projektu Miro Béreš, ktorý poukázal na nedostatočné služby včasnej intervencie na Slovensku.

Preto sa spolu s manželkou rozhodli združiť pod hlavičkou občianskeho združenia Úsmev pre druhých špeciálnych pedagógov, lekárov, fyzioterapeutov, lekárov či iných odborných pracovníkov. „Aby sa rodičia mohli správne rozhodnúť, potrebujú si vypočuť nielen názory lekárov, ale aj ďalších špecialistov, aby bol stav komplexne posúdený,“ vyjadrila sa štatutárka združenia Veronika Bérešová, ktorá pracuje ako lekár na internom oddelení.

Členkou tímu je i medzinárodne uznávaná logopedička Adelaida Fabiánová, ktorá víta takúto aktivitu, ktorá poukazuje na dôležitosť komplexného prístupu. „Následkom neurologických porúch u dospelých i detí sa venujem skoro štvrť-storočie. Výsledky z vlastnej praxe mi potvrdili, že správne načasovaná včasná terapia, komplexný prístup a osveta sú kľúčom k priaznivej prognóze. To je i dôvod, prečo som členom poradenského tímu.“

Portál usmevpredruhych.sk však nebude slúžiť iba ako Poradňa, ale chce prepájať a pomáhať komunite so zdravotným znevýhodnením. „Chceme vytvoriť efektívnu sociálnu službu zdarma a pomôcť ľuďom, aby sa lepšie zorientovali vo svojom zdravotnom znevýhodnení. Aj preto som sa tento rok rozhodol pre štúdium na Sokratovom inštitúte. Na vzdelávacích školeniach som pochopil, ako tretí sektor funguje, z akých prostriedkov sa financuje a podobne. Dieťa s rôznorodým postihnutím sa môže narodiť komukoľvek a kedykoľvek, preto chceme, aby v nás mali títo ľudia oporu a vedeli, že v tom nezostanú sami,“ hovorí Miro Béreš.

Súčasťou projektu bude okrem Poradne možnosť prepájania ľudí s darcami prostredníctvom príbehov a dražieb, ale aj bazár, v ktorom si ľudia môžu medzi sebou presúvať pomôcky a veci alebo aj služby. Časťou portálu je tiež sekcia médiá, ktorá bude prinášať tematické články, rozhovory či prednášky a videá z komunity zdravotne znevýhodnených

Ľudia budú môcť služby portálu využívať bezplatne a v súkromí svojho profilu, do ktorého sa zaregistrujú. „Nadväzujeme tu na projekt genetickesyndromy.sk, kde sieťujeme rodiny, ako aj zariadenia a spojením týchto projektov nadobudneme akúsi komplexnosť. Týmto projektom však iba začíname a už onedlho spustíme aj športovo integračnú výzvu usmevnahory.sk a prostredníctvom ďalšieho projektu sa budeme snažiť vytvárať pracovné príležitosti pre tých, ktorí sú pre svoje postihnutie ťažko zamestnateľní,“ prezeradil Miro o ďalších plánoch združenia.

Projekt sa rozhodli podporiť aj v Nadácii Volkswagen Slovakia formou matchingu na kampani v Startlabe. Znamená to, že do výšky cieľovej sumy nadácia zdvojnásobuje vklady darcov. „Možnosť poradiť sa a mať sa na koho obrátiť je pre každého veľmi dôležitá. O to viac, ak napríklad rodičia riešia špecifické zdravotné znevýhodnenie svojho dieťaťa a hľadajú oporu, aj praktické rady. Podporné platformy sa v týchto situáciách ukazujú ako neoceniteľné a funkčné riešenia. Navyše pomáhajú aj s búraním stereotypov a predsudkov väčšinovej spoločnosti. Preto sme sa rozhodli pomôcť pri vybudovaní tohto bezplatného a dostupného portálu a znásobiť dary individuálnych darcov,“ uviedla Alexandra Pappová, projektová manažérka Nadácie Volkswagen Slovakia.

Spustenie projektu Úsmev pre druhých sa plánuje v mesiaci máj. Chcú ho financovať z peňazí pravidelných darcov a firiem, dvoch percent z daní, ako aj dotácií. „Myslím si, že takmer každý z nás pozná osobu so zdravotným znevýhodnením. Prostredníctvom projektu môžeme všetci spoločnými silami prispieť k integrácii a lepšiemu začleneniu týchto ľudí do spoločnosti, či už finančným alebo nefinančným darom, svojimi skúsenosťami alebo pozitívnym prístupom,“ dodáva Miroslav Béreš.

TS Úsmev pre druhých

Text a foto: Tlačová správa –  Úsmev pre druhých