Nákupné hodiny pre seniorov platia do 9. mája, môžu sa konať kultúrne podujatia

Na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR budú vyhradené hodiny pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých ľudí čoskoro zrušené.

Ľudia nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutí, ktorí patria ku koronavírusom najviac ohrozeným skupinám obyvateľov, majú vyhradené nákupné hodiny v potravinách a drogériách počas pracovných dní od 9.00 do 11.00 h. V pondelok 3. mája nadobudne nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá od nedele 9. mája vyhradené nákupné hodiny pre seniorov ruší.

Vyhláška tiež stanovuje výnimku zo zákazu hromadných podujatí nad 6 osôb. Od 3. mája sa môžu konať verejné kultúrne podujatia. Pre okres Piešťany, ktorý je v II. stupni varovania, platí, že obsadená môže byť maximálne polovica kapacity, pričom v exteriéri nesmie mať podujatie viac než 200 návštevníkov a v interiéri 150.

Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb a mať na návštevníkov telefonický a mailový kontakt aj dva týždne po podujatí. Návštevníci sa musia preukázať platným RT-PCR/LAMP testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín, alebo Ag testom s platnosťou maximálne 24 hodín. Výnimku majú deti do 10 rokov a tí, ktorí boli zaočkovaní alebo prekonali ochorenie covid-19 pred menej ako 180 dňami.

Stále však ostávajú zatvorené interiérové kiná. Ich otvorenie sa predpokladá až po zlepšení epidemiologickej situácie. Podmienky organizovania kultúrnych podujatí detailne popisuje kultúrny semafor, ktorý v stredu (28. apríla) schválila vláda.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR/piestany.sk