Nákup CT: Začalo trestné stíhanie

Po mesiacoch preverovania začalo prípravné konanie, ktoré môže skončiť podaním obžaloby v súvislosti s nákupom počítačového tomografu pre piešťanskú nemocnicu.

Pre portál zpiestan.sk to potvrdila Generálna prokuratúra SR (GP SR): „Bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. V súčasnosti prebiehajú úkony prípravného konania.“

Vo vojom stručnom písomnom stanovisku ďalej uvádza, že prokurátor GP SR „opakovane usmernil postup orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní so zámerom objasniť skutok, zistiť a usvedčiť páchateľa.“

O stanoviská k začatiu trestného stíhania sme požiadali vedenie Nemocnice Alexandra Wintera aj ministerstvo zdravotníctva. Do článku ich doplníme po ich obdržaní.

V súvislosti s nákupom CT pre piešťanskú nemocnicu odstúpili viacerí politici, ale kontrolné orgány o konkrétnych pochybeniach zatiaľ neinformovali.

Minister  zdravotníctva Viliam Čislák začiatkom marca v relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že odstúpenie jeho predchodkyne Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej, ktorá bola v dozornej rade nemocnice, neznamená ich vinu.

Podľa jeho názoru išlo o pseudokauzu a cena prístroja nebola navýšená. Mal to byť iba „obyčajný biznis“, v ktorom výrobca predá tomograf nemocnici prostredníctvom sprostredkovateľa.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič