NAKA zasahovala v Hornej Strede aj v Chtelnici, ide o milión eur

Kriminalisti zadržali skupinu osôb, ktoré sú podozrivé z daňovej trestnej činnosti. V dňoch 16. a 17. mája zasahovala Národná kriminálna agentúra v Nitre, Šali, Chtelnici, Hornej Strede a v Bratislave.

„Prípad Max je vytvorenie podvodného reťazca na neoprávnené zníženie vlastnej daňovej povinnosti na DPH pri dovoze repkového oleja z Českej republiky,“ informoval prezident Finančnej správy SR František Imrecze na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Policajného zboru SR Tiborom Gašparom.

Dodal, že trestná činnosť prebiehala od júna 2015 do januára 2016. Využité pritom boli rôzne obchodné spoločnosti. „Tento podvod je postavený na kombinácií fiktívnych a reálnych dodávok.“

Škoda, ktorá mala byť spôsobená štátu presahuje 1 mil. eur. Kriminalisti vykonali šesť domových prehliadok – Nitre, Šali, Chtelnici, Hornej Strede a v Bratislave.

„Zaisťovali sa samozrejme veci súvisiace s trestnou činnosťou, predovšetkým listinné doklady, nosiče dát a všetko, čo súvisí s dokazovaním ekonomických a daňových trestných činov,“ pokračoval Tibor Gašpar.

Sudca Okresného súdu v Trenčíne schválil väzobné vyšetrovanie piatich osôb. Jeden človek je stíhaný na slobode. Hrozí im 7 až 12 rokov odňatia slobody.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Prezídium Policajného zboru SR