Na pešej zóne zasadnia Strom tolerancie medzi národmi

Mesto Piešťany a Inštitút pre trvalo udržateľný rozvoj, n. o. vysadia na Winterovej ulici Strom tolerancie medzi národmi. Akcia pri tejto príležitosti sa uskutoční v utorok 25. októbra 2016 o 9.00 h.

Lipa malolistá, ktorú pre tento účel darovala Jazyková škola SKYPERS, pribudne do pôvodného stromoradia medzi Námestím slobody a Winterovou ulicou (pri kebabe Perde), ktoré bolo vysadené v rámci rekonštrukcie pešej zóny v roku 2005.

„Časom jeden strom z tohto vysadeného stromoradia vyschol a odumrel. Keďže táto lokalita bola pred niekoľkými týždňami neslávne preslávená incidentom, kedy podnapitý mladík porozbíjal výklady na kebabárni, povedal som si, že toto si všimli všetky médiá, ale to, že tam chýba strom si nevšimne nikto. A to je z hľadiska životného prostredia oveľa dôležitejšie,“ vysvetľuje riaditeľ Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj Dušan Knap.

Jeho nápad privítali aj na mestskom úrade. „Som veľmi rád, že sme boli oslovení a že sa nám túto myšlienku podarí zrealizovať. Výsadba nových stromov je veľmi dôležitá a zapáčila sa nám aj tá pridaná hodnota – šírenie myšlienky tolerancie,“ pokračuje primátor mesta Miloš Tamajka.

Rekonštrukcia piešťanskej pešej zóny sa uskutočnila v roku 2005. Okrem rekonštrukcie inžinierskych sietí sa upravil aj povrch zámkovou dlažbou, vysadila sa nová zeleň, osadené boli lavičky, odpadkové koše, umelecké predmety aj fontány. Na projektovú dokumentáciu, ktorú vypracoval domáci architekt Bohuslav Pernecký, získalo mesto takmer 80 tisíc z predvstupových fondov Európskej únie. Jeho ateliér získal za projekt „Pešia zóna Piešťany“ najvyššie ocenenie Slovenskej komory architektov – CE.ZA.R. Celkovo i rekonštrukcia vyžiadala viac ako 45 miliónov slovenských korún.

strom-winterka-kebab

Text: Tlačová správa/Mesto Piešťany Ilustr. foto: Martin Palkovič