Na participatívny rozpočet dali 20-tisíc eur, niektorým sa to zdá málo

Piešťanci rozhodnú, ako samospráva naloží s malou časťou rozpočtu. Zastupiteľstvo na tento účel vyhradilo menej než 1 promile celkovej sumy, s ktorou radnica tento rok hospodári. Podľa niektorých poslancov je to málo.

Piešťany opatrne zavádzajú jeden z prvkov priamej demokracie. Ľuďom dali možnosť rozhodovať o nakladaní s verejnými prostriedkami 1. júna. V tento deň na web stránke piestany.sk zverejnili formulár, prostredníctvom ktorého môžu občania posielať svoje nápady a návrhy. Majú na to mesiac.

Potom začne internetové hlasovanie za tie projekty, ktoré splnili kritériá. Budú rozdelené na malé (do 2-tisíc eur) a veľké (do 5-tisíc eur). Svoj názor na ne budú môcť ľudia prostredníctvom hlasovania vyjadriť najneskôr 24. júla. Úspešné projekty musia byť zrealizované do konca roka.

Svoje nápady môže posielať každý, ktorá má trvalý pobyt v Piešťanoch a je starší než 16 rokov. Môžu byť zamerané na rôzne oblasti – dopravu, komunitný rozvoj, transparentnosť, šport, kultúru, sociálnu starostlivosť, voľnočasové aktivity, vzdelávanie, životné prostredie a podobne.


Nápady môžete posielať samospráve prostredníctvom internetového formulára.


Suma, ktorú vedenie mesta na participatívny rozpočet vyhradilo, sa niektorým poslancom zdala nízka. „Ide iba o symbolické plnenie predvolebného sľubu,“ povedala na májovom zasadnutí zastupiteľstva Iveta Babičová. Podľa Petra Tremboša sa dá nízka čiastka ospravedlniť testovacou prevádzkou a v budúcnosti by sa mala zvyšovať.

Participatívny rozpočet v minulosti zaviedla Bratislava. Tento rok ho majú prvýkrát aj v Trnave, kde na tento účel vyhradili rovnakú sumu ako v Piešťanoch. O použití 20-tisíc eur rozhodujú občania aj v Banskej Bystrici.

Text a foto: Martin Palkovič