Na očkovanie sa už môžu hlásiť aj ľudia starší ako 50 rokov

Ministerstvo zdravotníctva otvorilo možnosť prihásiť sa na očkovanie proti covid-19 ľuďom, ktorí majú viac ako 50 rokov zároveň upravilo podávanie vakcín podľa veku záujemcov.

„Vakcína Astra Zeneca bude určená pre ľudí od 50 do 60 rokov a vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna pre starších ako 60 rokov,“ informoval rezort zdravotníctva s tým, že od nedele (28. 3.) sa na očkovanie proti covid-19 môžu cez formulár na web stránke korona.gov.sk hlásiť aj 50- a viac roční obyvatelia Slovenska.

V Piešťanoch prebieha očkovanie proti covid-19 v budove polikliniky vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od firmy Moderna. Očkovacie látky AstraZeneca podávajú vo veľkokapacitných očkovacích centrách zriadených samosprávnymi krajmi. Jedno také fungovalo počas uplynulých víkendov aj v Trnave.

Ministerstvo zdravotníctva dnes taktiež oznámilo, že Záujemcovia v “čakárni”, ktorým ešte nebol pridelený termín na očkovanie a zároveň sú starší ako 60 rokov, budú „automaticky preradení na voľné miesta v očkovacích centrách, v ktorých sa podávajú látky od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Zmena vakcinačných centier bude pre drvivú väčšinu záujemcov v rovnakom meste, aké si záujemcovia zadali pri pôvodnej registrácii“.

V ojedinelých prípadoch môže byť podľa rezortu zdravotníctva ľuďom ponúknuté miesto v susednom meste: „Napríklad záujemcovia, ktorí si pri registrácii uviedli ako miesto očkovania Nové Mesto nad Váhom, môžu preto dostať pozvánku na očkovanie v Trenčíne. Ak si chcú preferované miesta upraviť samotní záujemcovia, môžu tak urobiť cez zmenu svojej registrácie na korona.gov.sk.“

Niektorým záujemcom o očkovanie môže už v priebehu dnešného dňa prísť pozvánka na voľné termíny v pondelok. Od zajtrajšieho rána budú záujemcom posielané pozvánky na voľné termíny od utorka. Každý záujemca, ktorému nevyhovuje priradený dátum alebo miesto očkovania, si môže svoju rezerváciu v „čakárni“ kedykoľvek upraviť. Rovnakým spôsobom si budú môcť zmeniť zvolené vakcinačné centrá.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič

Zdroj: Tlačová správa – Ministerstvo zdravotníctva SR