Na letisku pristálo najväčšie lietadlo aké môže

Mohutný Iliušin Il-76 dosadol na pristávaciu plochu dnes popoludní. Ide o najväčšie dopravné lietadlo, ktoré môže na piešťanskom letisku pristáť. Podobný stroj tu bol aj v polovici februára.

Lietadlo ruskej spoločnosti Volga-Dnepr Airline má podľa informácií, ktoré zverejnila TV Piešťany, najnovšie motory spĺňajúce prísne európske štandardy. Zrejme aj preto nevzbudilo jeho pristátie takú pozornosť, ako prílety podobných typov lietadiel v minulosti.

Účel jeho cesty do Piešťan nie je zatiaľ známy. Vo februári priviezol Iliušin Il-76 bieloruskej spoločnosti Ruby Star časti bojových vrtuľníkov Mi-17. Smerovali z afganského Kandaháru do Leteckých opravovní Trenčín. Firma vyhrala tender servisnej agentúry NATO na opravu týchto vrtuľníkov.

Iliušin Il-76 je najväčším typom dopravného lietadla, ktoré môže v Piešťanoch pristáť. Letisko by mohlo prijať aj väčší stroj, ale ten by už nemohol plne naložený odletieť.

„Nemá zmysel, aby lietadlo odlietalo, ak nemôže byť plne naložené nákladom. Tento typ je hraničný z hľadiska obchodnej využiteľnosti,“ informoval vo februári riaditeľ Letiska Piešťany František Varga.

Pristátie vtedy pri letisku pozorovala hŕstka nadšencov leteckej techniky. Zážitok im však pokazila hustá hmla. Dnes boli podmienky na takéto pozorovanie ideálne. Informácia o prílete Iliušina však nebola vopred zverejnená.

DOPLNENÉ 16. augusta o 17.40 h: Letisko Piešťany cez sociálnu sieť Facebook informovalo, že odlet stroja Iliušin Il-76 je naplánovaný na štvrtok 17. augusta o 12.00 h miestneho času.

DOPLNENÉ 17. augusta o 13.00 h: Odlet lietadla Iliušin Il-76 zaznamenal na video Pavol Jurák:

Text: Martin Palkovič Foto: Pavol Jurák