Na bozkávanie ropúch sa už pripravili

Občianske združenie Kvas aj tento rok zabezpečuje záchranné prenosy obojživelníkov v lokalite vodnej nádrže Striebornica pri obci Moravany nad Váhom. Akcia má dlhoročnú tradíciu a ľudia ju poznajú pod názvom Pobozkaj ropuchu. V závislosti od počasia sa uskutoční už v najbližších dňoch.

Prvý krok tejto aktivity je postavenie zábrany popri ceste na približne 700 m dlhom úseku. Uskutočnilo sa v sobotu 21. marca a podieľali sa na ňom členovia a dobrovoľníci z Kvasu, piešťanskí skauti aj verejnosť. Spolu 21 ľudí. „Krásne jarné počasie prialo našej aktivite a celú zábranu sme postavili za približne päť hodín,“ zhodnotil koordinátor projektu Aurel Rusnák.

Druhým krokom záchranných prenosov je prenášanie žiab cez cestu. „Hneď v sobotu večer sme preniesli päť jedincov ropuchy bradavičnatej. Tento rok budeme prenášať hlavne večer asi od 19:00 do 21:00 za pomoci bateriek a čeloviek. Je to z dôvodu, že ropuchy sú súmračné až nočné živočíchy a večerným prenosom sa zabezpečí, aby boli čo najmenej stresované a do vodnej nádrže sa dostali prakticky bez čakania pri zábrane. Ranné prenosy plánujeme len pre objednané školy a pre verejnosť cez víkendové dni,“ informoval A. Rusnák.

Aktivita a ťah žiab závisia od vonkajšej teploty. Preto sa nedá vopred predpokladať, v ktorých dňoch bude ťah prebiehať. „Všeobecne môžeme povedať, že na to aby žaby išli je potrebná teplota na lokalite viac ako 8°C.“

Záujemcom, školám, rodinám a jednotlivcom odporúčame, aby aktuálnu situáciu sledovali na našej stránke www.facebook.com/ozKvas, prípadne sa informovali a objednali na ozkvas@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0948 925 161.

pobozkaj ropuchu 1 pobozkaj ropuchu 2 pobozkaj ropuchu 3 pobozkaj ropuchu 4 pobozkaj ropuchu 5 pobozkaj ropuchu 6

Zdroj: Tlačová správa OZ Kvas