Múzeum M. R. Štefánika prezentuje jeho osobné predmety

Na Košariskách je kúsok Paríža. V rodnom dome Milana Rastislava Štefánika sú vystavené predmety z jeho súkromného fondu, ktoré mal vo svojom parížskom byte. Múzeum bolo verejnosti voľne prístupné 21. júla pri príležitosti 136. výročia narodenia tohto velikána.

Osobný kufrík so špeciálnym kávovým servisom aj kožená bunda, v ktorej zahynul. Tieto a desiatky ďalších exponátov vystavuje Múzeum M. R. Štefánika v Košariskách. Podľa jeho riaditeľky Aleny Petrákovej ide zväčša o predmety privezené z Paríža. Návštevníci však v priestoroch fary nájdu aj pôvodný nábytok, rodinné fotografie a umelecké predmety z celého sveta.

Okrem exponátov odkazujúcich na bohaté cestovateľské skúsenosti M. R. Štefánika sú vystavené aj iluzionistické pomôcky. Málokto totiž vie, že tento astronóm, letec, diplomat, fotograf a generál sa venoval aj kúzelníctvu.

„Expozícia je koncipovaná tak, aby sme Štefánika priblížili cez jeho osobné predmety,“ hovorí riaditeľka Alena Petráková a dodáva, že minulý rok pribudlo 70 nových exponátov.

S blížiacimi sa okrúhlymi výročiami jeho narodenia (1880) a úmrtia (1919) múzeum pripravuje niekoľko zaujímavých podujatí, ktoré majú osobnosť Milana Rastislava Štefánika ešte viac spopularizovať.

Informácie o otváracích hodinách v Múzeu M. R. Štefánika nájdete na tejto adrese.

stefanik-muzeum_3 stefanik-muzeum_1 stefanik-muzeum_4

Text a foto: Martin Palkovič