Viete vy vôbec, koho ste mali? Múzeum pozýva na výstavu venovanú Štefánikovi

Balneologické múzeum Imricha Wintera otvorí výstavu usporiadanú pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Vernisáž sa uskutoční 9. mája 2019 o 16.30 h vo Vile dr. Lisku

V piešťanskom (dnešnom Balneologickom múzeu Imricha Wintera) múzeu bola 29. júna 1933 sprístupnená prvá expozícia na Slovensku venovaná životu a pôsobeniu M. R. Štefánika.

Bolo to možné aj vďaka tomu, že Piešťanská muzeálna spoločnosť získala od jeho príbuzných časť predmetov z pozostalosti gen. Štefánika – malú kolekciu osobných predmetov (vizitky, peňaženka, podplukovnícka uniforma, vreckovka, vankúš), predmety z etnografických zbierok z územia Slovenska, ale i z Tahiti a oblasti Polynézie, Číny, Japonska, severnej Afriky. A zaujímavú kolekciu fotografií, medzi ktorými je zastúpená aj unikátna fotografia M. R. Štefánika krátko pred odletom do vlasti urobená 4. mája 1919 na letisku Campoformido.

Niektoré kusy nábytku fary v Košariskách (rodného domu M. R. Štefánika) daroval evanjelický kňaz Michal Valášek.

Kurátorom výstavy je historik múzea Andrej Bolerázsky. Výstava prostredníctvom zaujímavých fotografií, kolekcie textílií, malého súboru z etnologických zbierok, ktoré Štefánik vytvoril počas svojich mimoeurópskych ciest, fotografií približujú jeho život, štúdiá, vedecké, diplomatické i vojenské pôsobenie.

Výstavu dotvárajú portréty Štefánika – obrazy, busty a plastiky. Zaujímavé sú plagáty vydané už po 1. svetovej vojne, ktoré dokumentujú vznik, organizáciu a činnosť československých légií, cesty československých politikov i vojenské transporty legionárov do vlasti. Rozsahom neveľká ale skladbou veľmi zaujímavá výstava priblíži život a dielo Milana R. Štefánika a tiež prvú slovenskú expozíciu, ktorá mu bola venovaná.

Výstava s názvom Viete vy vôbec, koho ste mali? potrvá do 31. júla 2019.

Zdroj: Tlačová správa – Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch