Minister Čislák: Nákup CT pre piešťanskú nemocnicu bol obyčajný biznis

Nástupca ministerky zdravotníctva, ktorá odstúpila po verejnom obstarávaní tomografu pre Nemocnicu Wintera, dnes povedal, že odišla zbytočne. Piešťanské CT bola podľa jeho slov pseudokauza.

Prípad vrcholil začiatkom novembra, keď sa svojej funkcie vzdala vtedajšia ministerka Zuzana Zvolenská a neskôr odišla aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorá bola členkou Dozornej rady Nemocnice Alexandra Wintera. Rezort tiež vymenil členov správnej rady, o kreslo neprišla iba riaditeľka nemocnice Mária Domčeková.

Viliam Čislák dnes v relácii Sobotné dialógy RTVS povedal, že ich odstúpenie neznamená ich vinu. Dodal, že vyšetrovanie prokuratúry ešte nebolo ukončené. Podľa jeho názoru išlo o pseudokauzu a cena prístroja nebola navýšená. Mal to byť iba „obyčajný biznis“, v ktorom výrobca predá tomograf nemocnici prostredníctvom sprostredkovateľa.

Chyby alebo porušenia zákonov pri verejnom obstarávaní nového počítačového tomografu pre piešťanskú nemocnicu zatiaľ kontrolné orgány nenašli. Na prípad sa podrobne pozreli zástupcovia prokuratúry aj Úradu pre verejné obstarávanie.

Jediným dopadom tohto prípadu na piešťanskú nemocnicu je výmena členov jej správnej rady. Do nej pôvodne ministerstvo zdravotníctva opäť nominovalo štyroch svojich zástupcov. Od 1. marca v nej však mal zostať iba jeden zástupca rezortu. Ostatných mali navrhnúť mestská a krajská samospráva alebo odborári. Primátor Miloš Tamajka nominoval mestskú poslankyňu Zitu Brunckovú z iniciatívy Spoločne pre Piešťany.

Na otázku, či k tejto zmene prišlo ako bolo avizované, hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová odpovedala: „Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky sa k personálnemu zloženiu jednotlivých správnych rád neziskových organizácií vo svojej zakladateľskej pôsobnosti  vyjadrí až po prevzatí (doručení) vymenovacích dekrétov jednotlivými členmi  správnych rád zastupujúcich štát.“

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič