Mesto a nemocnica vyhlásili vojnu plochým nohám

Nebolestivá choroba, ktorou trpí až štvrtina detí, môže mať vážne následky až v dospelosti. Žiakov piešťanských škôl plošne vyšetria, aby najčastejšou ortopedickú diagnózu odhalili.

Zákernosť detských plochých nôh spočíva v tom, že choroba je na začiatku bezbolestná. „Problém nastane až vo vyššom veku, kedy je liečba problematická,“ hovorí primár ortopédie a riaditeľ Nemocnice A. Wintera Štefan Kóňa. Projekt predstavili spolu s primátorom Milošom Tamajkom po stretnutí s riaditeľmi materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Lekári z piešťanskej nemocnice bude po školách chodiť s jednoduchým prístrojom, ktorý dokáže ploché nohy u detí odhaliť. V prípade potreby budú informovať rodičov, aby s deťmi prišli na komplexné vyšetrenie. Všetko má byť bezplatné, aj prípadnú liečbu hradí poisťovňa.

Podľa Štefana Kóňu bude piešťanská nemocnica jedným z mála slovenských pracovísk, kde je možné túto chorobu liečiť pomocou vstrebateľnej skrutky. „Dieťa podstúpi operačný zákrok, ktorý potrvá 15-20 minút s minimálnou dobou fixácie a dobrým efektom,“ povedal riaditeľ.

Diagnostika na školách si podľa jeho slov nevyžiada takmer žiadne náklady. Začať má po jesenných prázdninách a rodičia budú o nej informovaní.

Ďalšie projekty, na ktorých chcú samospráva a nemocnica spolupracovať, budú zamerané na starostlivosť o športovcov a o seniorov.

Text a foto: Martin Palkovič