Lockdown bude prísnejší od 1. januára

Ľudia by sa nemali navzájom navštevovať ani stretávať, budú zatvorené kostoly aj lyžiarske strediská.

Kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii vláda sprísnila doteraz platné opatrenia. V predposledný deň roka 2020 pribudlo na Slovensku 6 315 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 5 954 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Pozitivita pri PCR testoch dosiahla takmer 30 %, pri antigénových testoch to bolo necelých 8 %.

Prísnejší lockdown bude platiť od 1. januára 5.00 h. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Počas najbližších týždňov budú zakázané návštevy medzi domácnosťami, ľudia by mali tráviť čas už iba s najbližšími, teda s ľuďmi, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Uzatvorené musia byť všetky lyžiarske strediska a pre verejnosť nebudú otvorené ani kostoly.

Výnimka zo zákazu vychádzania platí pre cestu do prírody v rámci okresu, ale aj pre individuálny šport. Dovolená je aj cesta do najbližších potravín, drogérie, lekárne, lekárovi, na čerpaciu stanicu alebo na testovanie. Výnimku majú aj cesty do práce a to aj mimo okresu. Každý kto môže, by mal pracovať z domu.

„Každý občan, ktorý bude mimo svojho bydliska, by mal mať dôvod, ktorý sa bude dať overiť,“ povedal ku kontrole dodržiavania sprísnených opatrení minister zdravotníctva M. Krajčí.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič