Kvitnúca lúka pri Kolonáde mení farby i štruktúru

Záhonom kvetov dominujú ľalie v žltej, oranžovej a sýto oranžovej farbe. Sú doplnené zmesou letničiek. Záhony vďaka tomu postupne menia farby i štruktúru.

Začiatkom apríla vysadili zamestnanci Služieb mesta Piešťany (SMP) pri Kolonáde záhony, ktoré obdivujú všetci okoloidúci. Išlo o strojovú výsadbu cibúľ do predpripravenej pôdy.

„Pre umocnenie celkového efektu bola výsadba doplnená výsevom vhodnej zmesi letničiek, ktoré plnia funkciu akcentujúcich, doplnkových kvetov, ktoré postupne nahradia odkvitajúce ľalie. Takýto záhon v priebehu času mení svoju farbu i štruktúru, čo určite oceňujú obyvatelia, ktorí častejšie prechádzajú popri výsadbe a tak pozorujú, ako sa záhon postupne obmieňa,“ informujú SMP prostredníctvom web stránky mesta Piešťany.

Dominantou záhonu sú ľalie, o ktorých sa hovorí, že patria medzi najkrajšie cibuľoviny. Kvet rastie jednotlivo alebo v súkvetiach na dlhých stonkách, zvyčajne vysokých 35 cm, ale niektoré druhy môžu dosahovať aj 2 metre. Ľalie obľubujú slnečné stanovisko a výdatnú zálievku, najmä v horúcom letnom období.

Ešte pred pár dňami v záhone kvitol aj vlčí mak. Ďalšími rastlinami, ktoré potešia okoloidúcich sú nevädza a nechtík. Po odkvitnutí ľalii zostane záhon pri Kolonáde zaujímavo sfarbený až do konca vegetačného obdobia. Postarajú sa o to letničky.

Takéto výsadby sú vhodné do mestského prostredia kvôli svojmu vizuálnemu efektu, ale aj vďaka podpore biodiverzity vo svojom okolí.

Zdroj: piestany.sk Foto: Martin Palkovič