Kolonádový most slávnostne otvoria v piatok, bude tam informačné centrum a galéria

V roku 2019 sa začali rekonštrukčné práce na Kolonádovom moste, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou histórie Piešťan. Obyvatelia a i návštevníci kúpeľného mesta sa konečne môžu tešiť z vynovenej kultúrnej pamiatky, ktorej slávnostné otvorenie prebehne už počas nadchádzajúceho piatku.

Celkovo dva roky prebiehali na historickom Kolonádovom moste  v Piešťanoch rozsiahle rekonštrukčné práce, ktorých cena presiahla jeden milión eur.

„Záverečný účet za rekonštrukciu tejto našej významnej kultúrnej pamiatky predstavuje sumu 1 563 156 eur. Z tejto čiastky sme zafinancovali 613 156 eur z vlastných, teda mestských zdrojov a na zvyšných 950 000 eur sme získali dotáciu,“ priblížil finančnú stránku projektu Peter Jančovič, primátor Piešťan.

V piatok 2. júla 2021 bude Kolonádový most v novom šate symbolicky spustený do plnej prevádzky. Na most bude po novom presídlené Piešťanské informačné centrum a v jeho priestoroch nájde miesto aj galéria Mestského kultúrneho strediska.

„Sprievodným podujatím slávnostného dňa bude po zotmení piešťanská nočná cyklojazda. Pre všetkých záujemcov uvádzam, že stretnutie účastníkov bude pred sochou Barlolámača. Toto úspešné podujatie, ktoré malo v Piešťanoch premiéru v septembri 2019, teda bude mať svoje tretie pokračovanie. Do poslednej cyklojazdy v septembri minulého roku sa zapojilo takmer 250 cyklistov a kolobežkárov,“ informuje Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Z historického hľadiska je Kolonádový alebo aj Sklený most významné funkcionalistické dielo, ktoré vzniklo na objednávku Ľudovíta Wintera, nájomcu a budovateľa Piešťanských kúpeľov.

Most bol vybudovaný na mieste staršieho dreveného mosta v rokoch 1930 – 1933. Most je kultúrnou pamiatkou, ktorá je z celoslovenského hľadiska významným technickým autorským dielom. Počas aktuálnej rekonštrukcie sa na ňom pod prísnym dozorom pamiatkarov realizovala úprava vozovky a spodnej časti mosta, rekonštrukcia nadstavby, kovových konštrukcií, výmena a výplň otvorových konštrukcií, výmena strešnej krytiny, odstránenie nefunkčných potrubí a káblov.

Tiež sa robilo nové technické a konštrukčné zabezpečenie nebytových priestorov, ich interiérové vybavenie (priestorov predajní, likvidácia súčasného disproporčného stavu priestoru) a obnova obvodového plášťa.

Po rekonštrukcii budú interiérové priestory vhodné aj pre účely výstav, prvá sa začína v deň otvorenia mosta, v piatok 2. júla. Novootvorená Galéria MÓLO Mestského kultúrneho strediska Piešťany hostí výstavu sochárskeho a objektového umenia výtvarníka Otisa Lauberta. Jeho umenie predstavuje hravý spôsob uvažovania o téme odevu. Svojim tvorivým prístupom vytvára objekty, u ktorých nejde o ich praktickú účelnosť, ale kde sa použitý materiál stáva vyjadrovacím prostriedkom.

Zdroj: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany