Storočie piešťanských infanteristov

Balneologické múzeum Imricha Wintera pozýva na prezentáciu publikácie Storočie piešťanských infanteristov, ktorej autorom je Kornel Duffek. Podujatie sa uskutoční v sobotu 3. júla o 16.30 h vo Veľkej sále Kúpeľnej dvorany (Kursalonu). V umeleckom programe účinkujú Adriena Bartošová a Štefan Bučko.

Infanteristi predstavovali od druhej tretiny 19. storočia dôležitý fenomén piešťanských kúpeľov. Ich úlohou bolo prevážať na dvojkolesových vozíkoch kúpeľných hostí z hotelov a iných ubytovacích zariadení na procedúry k termálnym prameňom.

Bola to ťažká a až do začiatku 20. storočia nenahraditeľná práca, ktorá nielen zvýšila komfort kúpeľných hostí, ale pre niektorých z nich sa stala podmienkou pre úspešný priebeh liečby.

Tento piešťanský fenomén spracoval Kornel Duffek, autor viacerých kníh, ktoré sú venované Piešťanom. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Kornel Duffek bol hudobný pedagóg, ochranca prírody, znalec umenia a dlhoročný šéfredaktor časopisu Revue Piešťany. Narodil sa 1. júla 1938 v Galante. Študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a potom pôsobil na Základnej umeleckej škole Piešťany.

Od roku 1966 bol členom redakčnej rady magazínu, ktorý neskôr vychádzal pod názvom Revue Piešťany. Neskôr sa stal jeho šéfredaktorom a zárukou kvalitného obsahu. Aj preto s nevôľou prijal rozhodnutie nového vedenia mestského úradu o zmene periodicity tohto časopisu, ktorý následne v podstate zanikol.

Ako milovník prírody sa tiež angažoval v oblasti ochrany životného prostredia, bol členom mestského zastupiteľstva a v prvej polovici 90. rokov aj viceprimátorom.

Z jeho podnetu vznikla knižničná edícia Bibliotheca Pescana, v ktorej vyšlo aj vďaka jeho podpore niekoľko významných kníh mapujúcich históriu Piešťan a okolia v rôznych oblastiach.

Za jeho aktivity mu primátor Remo Cicutto udelil v roku 2004 ocenenie Kultúrna osobnosť, neskôr získal aj Cenu mesta Piešťany a Pamätnú medailu predsedu Trnavského samosprávneho kraja.

Kornel Duffek zomrel 26. januára 2018 vo veku nedožitých 80 rokov.

Zdroj: Balneologické múzeum I. Wintera