Galériu MÓLO na Kolonádovom moste otvoria výstavou diel Otisa Lauberta

V piatok 2. júla 2021 bude Kolonádový most v novom šate symbolicky spustený do plnej prevádzky. Na most bude po novom presídlené Piešťanské informačné centrum a v jeho priestoroch nájde miesto aj Galéria MÓLO Mestského kultúrneho strediska Piešťany. Jej cieľom je priblíženie súčasných tendencií v oblasti slovenského textilného a odevného dizajnu s presahom do média sochy, performance a architektúry.

Novootvorená Galéria MÓLO Mestského kultúrneho strediska Piešťany je preskleným priestorom vo funkcionalistickej stavbe architekta Emila Belluša. Po rekonštrukcií Kolonádového mosta je priehľadným výkladom súčasného umenia, ktorý chce prinášať prístupný zážitok ľuďom prechádzajúcim okolo.

Priestor hostí výstavu sochárskeho a objektového umenia výtvarníka Otisa Lauberta. Jeho umenie predstavuje hravý spôsob uvažovania o téme odevu. Svojim tvorivým prístupom vytvára objekty, u ktorých nejde o ich praktickú účelnosť, ale kde sa použitý materiál stáva vyjadrovacím prostriedkom.

Z historického hľadiska je Kolonádový alebo aj Sklený most významné funkcionalistické dielo, ktoré vzniklo na objednávku Ľudovíta Wintera, nájomcu a budovateľa Piešťanských kúpeľov. Most bol vybudovaný na mieste staršieho dreveného mosta v rokoch 1930 – 1933. Most je kultúrnou pamiatkou, ktorá je z celoslovenského hľadiska významným technickým autorským dielom.

Po rekonštrukcii sú interiérové priestory vhodné aj pre účely výstav. Prvá výstava sa začína v deň otvorenia mosta, v piatok 2. júla o 10:00 h pod záštitou Mestského kultúrneho strediska Piešťany.

Výstava je venovaná sochárskemu a objektovému umeniu výtvarníka Otisa Lauberta a jeho hravého spôsobu uvažovania o téme odevu. Výstava vytvára situáciu, kde nejde o praktickú účelnosť materiálu, ale kde sa materiál stáva vyjadrovacím prostriedkom.

„Otis Laubert je systematik, ktorý rád a často vybočuje z radu. Z množstva materializovaných ideí si pre aktuálnu výstavu vybral malú kolekciu diel, ktorá dáva dobrú predstavu nielen o charaktere jeho tvorby ale predovšetkým o spôsobe jeho asociatívneho myslenia.

Najpočetnejšie sú zastúpené pánske saká, ktoré sa zásahmi autora menia na reprezentantov istých ľudských charakterov a sociálnych typov“ informuje kurátorka výstavy Jana Geržová.

Otis Laubert je uznávaný slovenský výtvarník, ktorý vystavoval svoje práce vo viacerých svetových metropolách ako Berlín, Pittsburgh alebo Varšava. Na Slovensku pripravil samostatnú výstavu pre Slovenskú národnú galériu a spolupracoval tiež s viacerými domácimi galériami v Banskej Bystrici, v Nových Zámkoch alebo v Liptovskom Mikuláši. Výtvarník získal počas svojho života mnoho prestížnych ocenení ako na domácej tak aj na zahraničnej pôde.

„Je členom skupiny A-R, držiteľom ceny nadácie Tatra banky za výtvarné umenie (2015) za projekt Múzeum Otisa Lauberta, ktorý sa realizoval v Bratislave v rokoch 2015 – 2016.

Momentálne pod názvom Spiace idey pripravuje vydanie svojich denníkov, ktoré si vedie od 60. rokov a sú databázou konceptov, po ktorých siahne vždy, keď pripravuje novú výstavu.“ dodáva na záver kurátorka výstavy Jana Geržová.

Tento projekt je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Zdroj: Tlačová správa MsKS Piešťany