Kolonádový most môže byť Stavbou storočia

Funkcionalistická stavba od architekta Emila Belluša sa dostala do užšieho výberu ankety, ktorú vyhlásili komory stavebných inžinierov v Českej republike a na Slovensku pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu.

Cieľom projektu s názvom České a slovenské stavby storočia je propagácia úspechov českého a slovenského staviteľstva. Dopĺňa tak oslavy vzniku samostatného Československa.

Odborná komisia zložená zo zástupcov asociácií a zväzov stavebných inžinierov vybrala 66 českých a 34 slovenských stavieb. Kolonádový most architekta Emila Belluša je jednou z nich.

V ankete, ktorá prebieha až do 15. septembra 2018, je Kolonádový most priebežne na treťom mieste – za Kolektívnym domom v Litvínove a Masarykovým vzdúvadlom v Střekove.

Stavba spájajúca centrum Piešťan a Kúpeľný ostrov patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry na Slovensku a je národnou kultúrnou pamiatkou. Vznikla na objednávku Ľudovíta Wintera v rokoch 1931 – 1933. Nahradila drevený most, ktorý stál na rovnakom mieste.

Mesto Piešťany sa už niekoľko rokov snaží získať dotáciu z fondov Európskej únie na rekonštrukciu Kolonádového mosta.

Hlasovať za to, aby sa stal Stavbou storočia, môžete na stavbystoleti.cz.

Text a foto: Martin Palkovič