Mólo predstaví tvorbu Petra Kalmusa

Výstavu s názvom Calamus acorus otvoria v piatok 20. mája o 17.00 h vo výstavnej sieni Mólo na Kolonádovom moste. Potrvá do 5. júla 2022.

Vzhľadom šaman, nemá problém byť liečivou bylinou. Občan a umelec Peter Kalmus sa narodil v Piešťanoch. Aj keď momentálne žije v Košiciach, pendluje medzi týmito dvoma mestami a cíti sa byť svetoobčanom.

V 70. rokoch a počas normalizácie bol výraznou súčasťou neoficiálnej undergroundovej umeleckej scény. Angažované umenie nie je iba frázou, ale životným postojom.

Život je pre neho umením a umenie životom. Vyjadrovacím médiom je maľba, inštalácia, objektové umenie, grafika, asambláž, keď treba siahne aj po hudbe a umenie akcie je každodennou rutinou.

Na jeho aktuálnej výstave na “Móle” predstavuje diela, ktoré majú prívlastok “piešťanské”. Bicykel vyzdobený nájdenými predmetmi demonštruje viac ako krásu, konzumný spôsob života, liečivé piešťanské bahno, ale aj nájdené diela, ktoré si takpovediac privlastnil; bobrie sochy a iné diela prírody, ktoré Kalmus povýšil na umenie.

Tieto participy sú dokladom, že príroda, ale aj ľudská činnosť často produkuje umenie, aj keď o tom nevie. Kalmus si ich privlastňuje a čistí tak životný priestor od “voľne pohodeného umenia”, ktoré bežný smrteľník každodenne prekračuje.

Martin Sedlák, kurátor výstavy a vedúci galerijného oddelenia Mestského kultúrneho strediska Piešťany.

Zdroj: Mestské kultúrne stredisko Piešťany

Foto: Martin Sedlák