Jurko je najstaršia rotunda na Slovensku, oprava stála 170-tisíc eur

Ešte pred pár rokmi nikto netušil, aká vzácna pamiatka stojí neďaleko Piešťan. Odhalenia reštaurátorov nedávno potvrdil uhlíková analýza omietok – Rotunda sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici je najstaršou pamiatkou tohto druhu na Slovensku.

Ešte začiatkom 70. rokov minulého storočia evidovali pamiatkári túto stavbu ako renesančnú kaplnku. Zdrojom tejto informácie bola kanonická vizitácia z roku 1730, v ktorej je uvedené, že kaplnku dala postaviť v rokoch 1530 až 1541 Mária Turzová na pamiatku svojho manžela Jozefa, ktorý zahynul v boji s Turkami.

Pri inštalácii bleskozvodu v roku 1974 sa našli kostrové pozostatky a archeologický výskum naznačil, že rotunda vznikla začiatkom 11. storočia.

Až pri reštaurátorskom výskume vedenom akademickým maliarom Jozefom Doricom došlo k zásadnému objavu pôvodného predrománskeho okna a maľovaného konsekračného kríža.

Tieto nálezy, ako aj rozmery rotundy, ktoré sú identické so zachovanými základmi rotundy na Kostolci oprávňujú zaradiť vznik tejto pamiatky do obdobia Veľkej Moravy. Potvrdila to aj analýza omietok uhlíkovou metódou 14C na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky Univerzity Komenského v Bratislave.

Obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky v rokoch 2009 – 2016 spolufinancovalo ministerstvo kultúry sumou 173 923 eur.

rotunda jurko interier

Text: Tlačová správa Ministerstva kultúry SR, Foto: Martin Palkovič