Hlavný hygienik povolil ústne maturity

Na stredných školách sa v tomto školskom roku môžu konať maturity aj prijímacie skúšky. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý zároveň stanovil viacero hygienických pravidiel, ktoré musia školy dodržať.

Súčasťou maturít bude tento rok napríklad aj meranie teploty študentov a členov skúšobnej komisie. Nebudú sa ich môcť zúčastniť ľudia s prejavmi akútneho respiračného ochorenia. Priestory budú pravidelne dezinfikované. Samozrejmosťou sú rúška.

„Gratulácia k úspešnému zvládnutiu skúšok sa musí zaobísť bez tradičného podania rúk,“ uvádza ÚVZ SR v opatrení, ktoré vydal dnes.

Ide o výnimku, ktorá umožňuje aj konanie prijímacích skúšok, ukončenie vzdelávania na stredných školách a konanie maturitných skúšok alebo absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia.

Minister školstva Branislav Gröhling k tomu povedal, že rezort plánuje v spolupráci so zriaďovateľmi zistiť, či školy dokážu dodržať opatrenia, ktoré hygienik nariadil.

Termín ústnych maturít zatiaľ nie je známy. V priebehu budúce týždňa ministerstvo oznámi, akým spôsobom budú prebiehať prijímacie skúšky na stredné školy a o týždeň neskôr zverejní podrobnosti k maturitám.

Stredoškoláci sa teda kvôli pandémii nového koronavírusu svojim povinnostiam nevyhnú. Ich „skúška dospelosti“ však bude trochu iná ako tie, ktoré absolvovali predchádzajúce generácie študentov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič