Deti pôjdu do školy pod dohľadom polície

Aj tento rok sa o bezpečnosť študentov na ceste do školy postará polícia. V pondelok, 5. septembra 2016, posilní hliadky na celom Slovensku. Cieľom je zvýšiť dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl aj v priľahlých uliciach.

Policajti dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Chrániť školákov v tento výnimočný deň je pripravený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície.

Za sedem mesiacov tohto roka zavinili deti na bicykloch 33 dopravných nehôd a deti ako chodci 112 nehôd.

Najviac nehôd sa stáva, keď sa deti dostatočne nepresvedčia, že môžu cez cestu bezpečne prejsť, pre nepozornosť vbehnú pred prichádzajúce auto, či autobus. Výnimkou nie je ani prechádzanie cez cestu mimo priechodu pre chodcov, krížom cez viac jazdných pruhov a čoraz častejšie používanie slúchadiel, pre ktoré „nepočujú a nevidia“ dianie okolo seba.

Od začiatku roka do včerajšieho dňa (01.09.2016) došlo celkovo k takmer 8700 dopravným nehodám, čo je o 29 menej ako v porovnateľnom období vlani, o život prišlo 141 osôb, čo je pokles o 11 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a k ťažkým zraneniam došlo vo vyše 600 prípadoch, o 108 menej ako pred rokom.

Text: Tlačová správa Prezídia PZ SR