Deň vody – TAVOS skontroluje vzorky zo studní

Pri príležitosti Medzinárodného dňa vody môžu obyvatelia piešťanského regiónu zistiť, či sú ich súkromné studne nezávadné. Odborníci sa zamerajú na obsah dusičnanov aj tvrdosť vody.

Do skúšobného laboratória TAVOS na Bratislavskej ceste v Piešťanoch treba priniesť vzorky v piatok 22. marca v čase od 7.00 do 12.00 h.

Vzorky majú mať objem 0,2 až 0,5 litra a musia byť v čistej sklenenej nádobe naplnenej po pokraj. Podmienkou je tiež štítok s informáciami o mieste odberu, zdroji vody a telefonický kontakt. Vodu treba odobrať v deň jej doručenia na rozbor.

Svetový deň vody má v roku 20196 motto Leaving no one behind (Nenechať nikoho bokom alebo Brať na každého ohľad) vychádzajúc z Agendy 2030, ktorá dáva svetu prísľub do roku 2030 zabezpečiť „vodu pre všetkých“ v rámci stratégie trvalo udržateľného rozvoja, z ktorého musí mať každý človek prospech.

Na zemeguli je 1,4 miliardy km2 vodnej plochy, ale 97,5 % tejto vody je príliš slanej na to, aby sa dala použiť ako pitná alebo na zavlažovanie. Iba 0,26 % pripadá na jazerá a rieky, z ktorých berieme vodu na zavlažovanie a pre našu potrebu. Na svete je 1,1 miliardy ľudí, 18 % svetovej populácie, ktorí majú ťažký prístup k pitnej vode.

Každý týždeň umiera podľa odhadov 42 000 ľudí na choroby spôsobené nedostatkom pitnej vody.

Zdroj: tavos-as.sk Zdroj: tavos.sk Foto: unsplash.com/Levi XU