Covid automat: Piešťany budú od pondelka červené

Po štyroch týždňoch v oranžovej farbe sa okrese Piešťany od pondelka 11. októbra sfarbí v mape covid automatu na červeno. Začne platiť 1. stupeň ohrozenia pred ochorením covid-19, s ktorým súvisia aj viaceré obmedzenia.

Piešťanský región sa od 13. septembra držal v oranžovej farbe, ktorá znamená ostražitosť. Už od nasledujúceho týždňa bude červený. Vyplýva to z návrhu aktualizácie mapy okresov podľa rizikovosti šírenia ochorenia covid-19, ktorý dnes (7. októbra) prerokovala vláda.

Pre obyvateľov kúpeľného mesta a okolitých obcí to znamená niekoľko zmien – napríklad povinnosť používať v interiéroch respirátor, pričom doteraz stačilo rúško. Reštaurácie fungujúce v režime „základ“ už budú môcť svojich zákazníkov obslúžiť iba cez okienko. Pre režimy „OTP“ a „kompletne očkovaní“ sa však nič nemení. Zmena čaká prevádzku bazénov a plavární, ktoré už nebudú prístupné pre ľudí bez testu alebo očkovania. To isté platí pre fitness centrá.

Sprísňujú sa aj podmienky pre organizovanie hromadných podujatí. Pre kompletne zaočkovaných zostávajú bez limitu, ale usporiadateľ je povinný spraviť zoznam účastníkov, aby ich v prípade potreby mohli hygienici kontaktovať. Platí to aj pre bohoslužby.

Podľa informácií, ktoré úrady zverejnili na web stránke korona.gov.sk je sedemdňová incidencia ochorenia covid-19 v okrese Piešťany 58 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Počet prípadov zaznamenaných v piešťanskom regióne za uplynulý týždeň je 46. Z toho 26 % infikovaných má menej ako 18 rokov. Zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov je v okrese Piešťany 63 %.

Aktuálne platné opatrenia podľa covid automatu nájdete na automat.gov.sk/piestany.

Text: Martin Palkovič

Grafika: korona.gov.sk