Piešťany budú čierne, k zlepšeniu v covid automate stačí 230 očkovaných seniorov

V okrese Piešťany pribudlo počas uplynulého týždňa viac než dvojnásobok nových prípadov oproti týždňu predtým. Región preto bude od pondelka 15. novembra v najprísnejšom 3. stupni ohrozenia (čierna farba).

DOPLNENÉ 10. novembra o 19.00 h: Podľa aktuálnejších údajov je k zlepšeniu v covid automate potrebné zaočkovať 211 obyvateľov okresu Piešťany nad 50 rokov. 

Ešte na konci októbra pribudlo v okrese Piešťany za týždeň iba 70 nových prípadov ochorenia covid-19, aktuálne má tento ukazovateľ hodnotu 292. Sedemdňová incidencia na 100-tisíc obyvateľov sa v priebehu týždňa zvýšila zo 149 na 377. Podiel pozitívnych ľudí do 18 rokov zostal rovnaký, je ich 24 %.

Vypláva to z údajov zverejnených na web stránke korona.gov.sk, kde je tiež mapa rozdelenia okresov podľa covid automatu platná od 15. do 21. novembra. Piešťanský región je v nej čierny, v kúpeľnom meste a okolitých obciach budú teda platiť najprísnejšie opatrenia. Zatiaľ nie je jasné, aké presne budú. Vláda má dnes (10. 11.) rokovať napríklad aj o voľnejších pravidlách pre ľudí, ktorí sú plne očkovaní.

Zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov stúpla v okrese Piešťany za uplynulé dva mesiace z 60,9 % na aktuálnych 64,1 %. Keďže má región podľa štatistík približne 25 600 obyvateľov v tejto vekovej kategórii, na dosiahnutie zaočkovanosti na úrovni 65 % chýba už iba 230 211 ľudí. Celý okres by si potom v covid automate polepšil o jeden stupeň – namiesto čierneho by bol bordový.

Nemocnica Alexandra Wintera zaznamenala v uplynulých dňoch vyšší záujem o očkovanie, na piešťanskú polikliniku však prichádzajú prevažne ľudia, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny. Tento týždeň sa tam očkuje od stredy do piatku, ale je nutné sa predtým zaregistrovať na vakcinacia.nczisk.sk.