Piešťany získali žolíka, po lockdowne už nebudú čiernym okresom

Zaočkovanosť obyvateľov piešťanského regiónu starších ako 50 rokov prekročila hranicu 65 %. Znamená to, že okres získal žolíka a v covid automate už nebude čierny, protipandemické opatrenia budú miernejšie.

Pomohol zvýšený dopyt

Ešte pred uplynulým víkendom hlásila štatistika zverejnená na web stránke korona.gov.sk, že okresu Piešťany chýba k získaniu žolíka niečo málo cez 100 ľudí nad 50 rokov s kompletným očkovaním. Podľa údajov, ktoré úrady na tejto web stránke zverejnili v utorok 7. decembra, je začokovanosť obyvateľov piešťanské regiónu v tejto vekovej kategórii 65,11 %. Okres teda získal prvého žolíka.

Pri dvojdávkových vakcínach je človek považovaný za kompletne očkovaného po dvoch týždňoch od podania druhej dávky. V prípade jednodávkovej vakcíny od firmy Johnson & Johnson sú to tri týždne. Piešťanom teda pomohol zvýšený záujem záujem o vakcináciu z polovice novembra.

Druhý žolík je ďaleko

Covid automat je kvôli aktuálnemu núdzovému stavu pozastavený. Keď opäť začnú platiť opatrenia na základe regionálneho epidemiologického rizika, Piešťany už nebudú čierne. Je to dobrá správa napríklad pre reštaurácie, ktoré už nezostanú  zatvorené, ale ich interiér bude prístupný aspoň pre očkovaných a ľudí, ktorí ochorenie covid-19 prekonali.

Žolík umožňuje zlepšiť farbu okresu o jeden stupeň. Ak zočkovanosť obyvateľov nad 50 rokov prekročí 75 %, získa región druhého žolíka. Ten znamená zlepšenie o dva stupne. Piešťany však od toho majú ešte ďaleko – aktuálne chýba 2 508 kompletne očkovaných ľudí v uvedenej vekovej kategórii.

Na poliklinike očkujú každý pracovný deň

Očkovanie proti ochoreniu covid-19 prebieha počas celého pracovného týždňa v priestoroch piešťanskej polikliniky. Zdravotníci z Nemocnice Alexandra Wintera tam podávajú prvú, druhú aj tretiu dávku vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtec ľuďom nad 18 rokov.

Pre registrovaných i neregistrovaných záujemcov platia rovnaké termíny – pondelok až piatok od 7.30 do 11.30 h a od 12.30 do 14.00 h.

„Časový interval na podanie 3. dávky u imunokompromitovaných  pacientov je najskôr 4 týždne od podania 2. dávky. Títo pacienti vo vakcinačnom centre predložia preukaz poistenca, SMS správu zaslanú z NCZI resp. potvrdenie od ošetrujúceho lekára a doklad (v papierovej alebo elektronickej forme) o podaní druhej dávky. Časový interval na podanie 3 dávky u ostatných občanov je po uplynutí 6 mesiacov od podania 2. dávky, alebo po prekonaní covid-19. Vo vakcinačnom centre predložia preukaz poistenca a doklad (v papierovej alebo elektronickej forme) o podaní druhej dávky. Okrem registrovaných očkujeme aj občanov bez objednania,“ uvádza NAW na svojej web stránke, kde sú k dispozícii na stiahnutie aj formuláre, ktoré treba pred očkovaním vyplniť.

Text a foto: Martin Palkovič