Covid automat: Aké pravidlá platia v okrese Piešťany?

Od pondelka 8. februára začal na Slovensku platiť covid automat. Vláda SR prijala uznesenie, ktorým sa od pondelka zmenili niektoré opatrenie proti šíreniu ochorenia covid-19. Krajina je v covid automate rozdelená na regióny podľa závažnosti pandemickej situácie. Okres Piešťany patrí medzi bordové regióny s tretím stupňom varovania.

V prípade dochádzania za prácou je v okrese Piešťany potrebné predložiť  negatívny výsledok testu od stredy 10. februára. Test nesmie byť starší ako sedem dní. Pracujúci v bordových a čiernych okresoch sa  budú musieť chodiť testovať pravidelne každý týždeň.

Ak pracujete z domu, nepotrebujete nevyhnutne negatívny test. Naďalej budete môcť chodiť aj bez negatívneho výsledku testu do potravín, drogérie, lekárne, na vyšetrenie k lekárovi a na vychádzku so psom či s mačkou do jedného kilometra od domova.

Cestujúci v MHD, regionálnych autobusoch a vlakoch musia mať negatívny výsledok testu na covid-19, ktorý nie je starší ako 7 dní.

Na cestu k lekárovi platí tiež od pondelka 8. februára výnimka. V praxi to znamená, že človek nepotrebuje negatívny výsledok testu, ani v prípade, ak jeho lekár sídli mimo okresu, v ktorom sa človek zdržiava

Pri ceste do prírody turista nepotrebuje doklad o testovaní, ak zostane vo vlastnom okrese. Ak chce ísť ísť do prírody v inom okrese,  musí sa preukázať negatívnym výsledkom testu nie starším ako sedem dní.

Seniori nad 65 rokov, ale aj ľudia na vozíčku môžu ísť na zdravotnú vychádzku kilometer od bydliska aj bez testu.

Na pošte, v banke, vo výdajni e-shopu, aj pri ceste do čistiarne odevov, do predajne novín, očnej optiky, poisťovne, knižnice, servisu bicyklov a motorových vozidiel, cestou na STK, do záhradkárstva, do opravovne obuvi či servisu mobilných telefónov bude človek potrebovať od 8. februára v každom slovenskom okrese negatívny výsledok z testovania nie starší ako sedem dní.

Od pondelka 8. februára môžu otvoriť záhradkárstva, aj na cestu do nich potrebujete negatívny test nie starší ako sedem dní.

Ľudia, ktorí prekonali covid-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace, nemusia ísť na testovanie a bez testu budú môcť ísť do práce, do výdajne e-shopu či na poštu. Doklad o prekonaní ochorenia vydáva lekár. Stačí však, ak sa človek preukáže sms správou či e-mailom z testovania, ktoré potvrdia, že bol človek v minulosti pozitívne otestovaný. Dátum pozitívneho výsledku testu však nesmie byť starší ako spred troch mesiacov.

Výnimku z preukazovania sa negatívnym testom majú aj ľudia, ktorí sú zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti covidu-19. Od podania druhej dávky však muselo ubehnúť viac ako 14 dní.

Medzi jednou hodinou ráno až piatou hodinou ráno zákaz vychádzania neplatí. Znamená to, že v tomto čase je napríklad možné cestovať po Slovensku slobodne rovnako, ako v období pred pandémiou.