Covid-19: V Trnave zavedú drive-in testovanie

V druhej polovici tohto týždňa zvýši Fakultná nemocnica Trnava počet testov na ochorenie Covid-19. Pacienti sa musia vopred prihlásiť, testovanie bude prebiehať aj formou drive-in, teda z auta.

Fakultná nemocnica Trnava bude od stredy schopná vykonať denne odber približne 50 vzoriek za účelom zistenia nového koronavírusu. Povedal to jej riaditeľ Daniel Žitňan na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že pacienti sa na odbery môžu hlásiť telefonicky (0905 396 163) od utorka 7. apríla.

Doteraz na infekčnej klinike dokázali denne vyšetriť približne 25 ľudí, rovnaký počet vybavia v nasledujúcich dňoch aj formou drive-in, teda z auta. Zatiaľ to môžu využiť iba indikovaní pacienti, neskôr pravdepodobne aj samoplatcovia.

„Zdravotnícky personál zhodnotí, kedy pacient dostane termín, bude to záležať na klinickom stave, môže byť aj hospitalizovaný,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii prednostka infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave Adriana Kršáková.


Čítajte aj: Okres Piešťany má ďalší prípad ochorenie Covid-19, dva sú v tunajších karanténnych centrách


Pre Trnavské rádio dodala, že o pozitívnom výsledku bude testovaných ľudí informovať regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Ľudia, ktorí sa prídu dať otestovať, musia mať rúško, rukavice a vlastné pero. Ak je pacient poistený v zahraničí, mal by priniesť kópiu kartičky poistenca.

Adriana Kršáková na tlačovej konferencii tiež oznámila, že v trnavskej nemocnici nie je aktuálne pacient s potvrdeným koronavírusom. Jeden obyvateľ Trnavského kraja je oficiálne vyliečený. Podľa jej slov mal veľmi mierny priebeh, ktorý nevyžadoval hospitalizáciu.

V dohľadnej budúcnosti by mala testovanie na ochorenie Covid-19 zaviesť aj piešťanská Nemocnica Alexadra Wintera.

Text: Martin Palkovič Foto/Credit: ThisisEngineering RAEng