Covid-19: Okres Piešťany má ďalší prípad, policajti kontrolujú nosenie rúšok

V okrese Piešťany úrady v pondelok 31. augusta zaznamenali jeden nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo sa na Slovensku v tento deň urobilo 2763 testov, pozitívne výsledky na nový koronavírus malo 72 ľudí. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Krajská polícia upozorňuje, že stále platí povinnosť nosiť rúško v interiéroch mimo svojho bydliska. Týka sa to napríklad prostriedkov verejnej dopravy, obchodov, reštaurácií, divadiel aj kostolov.

Aj vo viacerých verejne prístupných interiéroch na území Piešťan ste v uplynulých dňoch mohli stretnúť policajtov, ktorí kontrolovali dodržiavanie povinnosti mať prekryté horné dýchacie cesty. Navštívili nákupné centrá, rôzne prevádzky, ale aj kultúrne a športové podujatia.

„Vo väčšine prípadov sa stretli so zodpovedným prístupom. Aj keď občas sa to niekomu zošmyklo pod nos alebo rúško nemal, v prvom rade sme to riešili dohovorom,“ informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti Facebook s tým, že zdravie by malo byť na prvom mieste.

Podľa aktuálne platných opatrení vydaných hlavným hygienikom je nosenie rúška v exteriéri dobrovoľné, ale stále odporúčané a to najmä v prípadoch, ak nie je možné dodržať minimálne dvojmetrový odstup od cudzích osôb.

Naďalej platí povinnosť ma prekryté horné dýchacie cesty vo verejne prístupných interiéroch. Namiesto rúška je možné použiť šál alebo aj iné prostriedky, ktoré bránia šíreniu kvapôčiek do okolia.

Výnimku majú napríklad deti do troch rokov, ľudia so závažnými poruchami autistického spektra aj osoby v uzavretom vozidle, ak sú všetky zo spoločnej domácnosti.

Deti v materských školách a na prvom stupni nebudú musieť v triedach nosiť rúška, ale žiakom prvého stupňa ich ministerstvo nosiť odporúča. Mimo tried sú povinné. Prekryté horné dýchacie cesty musia mať počas prvých dvoch týždňov žiaci druhého stupňa, ale aj študenti stredných a vysokých škôl.

NIE JE NIČ ĽAHŠIE, AKO PREVENCIA A TO PLATÍ AJ PRI NOSENÍ RÚŠOK 👮🏻‍♂️😷Policajtov ste v posledných dňoch mohli…

Uverejnil používateľ Polícia SR – Trnavský kraj Utorok 1. septembra 2020

Text: Martin Palkovič Foto: FB/Polícia SR – Trnavský kraj